LEDER

Coronaviruset:

Vaksinepasset er uten rammer

Det er nødvendig å se hva som kan bli de langsiktige virkningene av å inndele folket i dem som er «beskyttet» og de som er «ubeskyttet».

PASSER PÅ: Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PASSER PÅ: Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge, til og med Oslo-regionen, har nå åpnet opp mer. Det blir lettelser i handel, kultur, toppidrett, skoler og reiser. De som har fått vaksiner, er nylig testet eller har vært gjennom sykdommen får noe mer bevegelsesfrihet og samværsmulighet. Samtidig merker vi uro både hos politikerne, i helsemyndigheten og blant publikum. Smittetallet er ennå høyt og vaksinetallet for lavt. Det kan komme nye lokale utbrudd, og nye mutantvirus kan slå ut vaksineprogrammet.

Aldri før har det vært så nødvendig å skynde seg langsomt. Landet tiner sakte i en kald vår, men varme forventninger om mer normale liv springer nå raskt ut. Derfor blir nyheten om myndighetenes coronasertifikat mottatt positivt og med få reservasjoner.

Her kan det likevel raskt utvikle seg motsetninger mellom folkets forventninger og de bruksområdene som skal gjelde for et coronapass. Erna Solberg var målbevisst knapp og utydelig da hun slapp nyheten på en pressekonferanse onsdag. De som ikke kan la seg vaksinere av medisinske grunner, eller som er for unge til å få vaksine nå, ble knapt verdiget et ord. Så har vi vaksineskeptikerne som nok oppfatter frivilligheten som temmelig hul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer