LEDER

Coronaviruset:

Vaksinepasset er uten rammer

Det er nødvendig å se hva som kan bli de langsiktige virkningene av å inndele folket i dem som er «beskyttet» og de som er «ubeskyttet».

PASSER PÅ: Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PASSER PÅ: Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge, til og med Oslo-regionen, har nå åpnet opp mer. Det blir lettelser i handel, kultur, toppidrett, skoler og reiser. De som har fått vaksiner, er nylig testet eller har vært gjennom sykdommen får noe mer bevegelsesfrihet og samværsmulighet. Samtidig merker vi uro både hos politikerne, i helsemyndigheten og blant publikum. Smittetallet er ennå høyt og vaksinetallet for lavt. Det kan komme nye lokale utbrudd, og nye mutantvirus kan slå ut vaksineprogrammet.

SOMMEREN: Statsminister Erna Solberg sier det vil åpne seg opp muligheter for enkelte til å reise i sommer, men fastslår at man bør ha avbestilingsforsikring. Video: NTB Vis mer

Aldri før har det vært så nødvendig å skynde seg langsomt. Landet tiner sakte i en kald vår, men varme forventninger om mer normale liv springer nå raskt ut. Derfor blir nyheten om myndighetenes coronasertifikat mottatt positivt og med få reservasjoner.

Her kan det likevel raskt utvikle seg motsetninger mellom folkets forventninger og de bruksområdene som skal gjelde for et coronapass. Erna Solberg var målbevisst knapp og utydelig da hun slapp nyheten på en pressekonferanse onsdag. De som ikke kan la seg vaksinere av medisinske grunner, eller som er for unge til å få vaksine nå, ble knapt verdiget et ord. Så har vi vaksineskeptikerne som nok oppfatter frivilligheten som temmelig hul.

Regjeringen oppretter en ny kategori mennesker: De som er «beskyttet». Disse omfatter fullvaksinerte, folk med en dose og det har gått tre til femten uker etter at dosen ble satt, samt de som har gjennomgått covid-19-sykdommen. I tillegg skal hurtigtester gi adgang bl.a. til idrettsarrangementer.

Beskyttede personer vil i løpet av sommeren få reiseprivilegier når Norge slutter seg til EUs system for coronasertifikat. Hvilke andre fordeler passet vil gi, er ikke avklart. Statsministeren sa på pressekonferansen at ambisjonsnivået er høyere enn tidligere, men nevnte også at det gjenstår etiske og juridiske spørsmål. Et av disse er om folk som ikke vil, eller kan, ta vaksinen skal nektes å utføre visse typer arbeid. Et lovforslag om slike spørsmål sendes nå på høring.

Det er rimelig å åpne samfunnet i takt med at effekten av vaksinen vinner over virusets evne til å smitte. Videre er det naturlig å gi folk tilbake friheter når de ikke lenger utgjør noen betydelig fare for andre. Likevel er det tvingende nødvendig å se hva som kan bli de langsiktige virkningene av å inndele folket i dem som er «beskyttet» og de som er «ubeskyttet».

Det kan komme nye pandemier og andre alvorlig smittsomme sykdommer. Husk hiv/aids. Å dele menneskene inn i permanente medisinske kategorier kan ende i ny ufrihet og sterke konflikter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer