DEBATT

Coronapass:

Vaksinerekkefølgen bør revurderes

Satt på spissen er det ikke gitt at en sprek 50-åring skal prioriteres i vaksinekøen, med tilhørende fordeler, foran 19-åringen – som har fått sine formative år ødelagt.

MIN SUNDHED: Danmarks midlertidige løsning på coronapass dokumenterer om man er vaksinert eller har immunitet etter gjennomgått covid-19-infeksjon. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau /AFP / NTB
MIN SUNDHED: Danmarks midlertidige løsning på coronapass dokumenterer om man er vaksinert eller har immunitet etter gjennomgått covid-19-infeksjon. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau /AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Under lanseringen av gjenåpningsplanen meddelte statsminister Solberg at regjeringen jobber med å lage et vaksinesertifikat og egne råd for fullvaksinerte. Foreløpig er det ikke avklart hvilke fordeler som skal knyttes til en slik ordning.

Positiv forskjellsbehandling av vaksinerte personer ved at de får tilbake samtlige, flere eller noen av de rettigheter vi alle tok for gitt før coronautbruddet (vaksinefordeler), reiser helsefaglige, juridiske og moralske spørsmål.

Ett sentralt spørsmål har det foreløpig vært liten oppmerksomhet om: Å innføre en ordning med coronasertifikat med tilhørende fordeler kan gjøre det nødvendig å revurdere prinsippene for fordeling av vaksiner.

Hovedprinsippet for fordeling av vaksiner så langt er risiko for død og alvorlig sykdom ved smitte, med justeringer for yrke og smittesituasjon.

Ekspertgruppens råd om prioritering bygger på anerkjente prinsipper for helseprioriteringer i Norge. Blant annet skal man «søke å vaksinere dem som har størst nytte av vaksinasjonen» og «redusere ulikhet i helse og velferd».

VAKSINEKØ: Nils Gunnar Skretting og Tomas Midttun Tobiassen mener vaksinerekkefølgen ved innføring av coronapass bør ta høyde for flere faktorer enn i dagens strategi. Foto: Privat
VAKSINEKØ: Nils Gunnar Skretting og Tomas Midttun Tobiassen mener vaksinerekkefølgen ved innføring av coronapass bør ta høyde for flere faktorer enn i dagens strategi. Foto: Privat Vis mer

Ekspertgruppens råd var utformet før spørsmålet om vaksinesertifikater meldte seg. Hvilken betydning vaksinefordelene bør ha for vaksineprioritering er derfor ikke diskutert. Så vidt vi kan se har heller ikke regjeringen trukket inn rettferdig fordeling av vaksinefordelene som et moment i sine vaksineprioriteringer.

For den enkelte er det fordelaktig å vaksineres. Smitterisikoen blir mindre og jo flere vaksinefordeler som tilstås ved at deler av samfunnet utelukkende åpner for de vaksinerte, som utenlandsreiser, treningssentre, restauranter osv., desto mer fordelaktig blir det å være vaksinert.

Samtidig blir ulempen ved å stå uten vaksine større og mer følbar. Ved begrenset antall vaksiner må noen stå ufrivillig bakerst i køen.

Hvis det etableres en ordning med vaksinesertifikat mener vi at rekkefølgen i vaksinekøen må ta høyde for mer enn bare risiko for død og alvorlig sykdom, smittetrykk, hensynet til kritisk infrastruktur og gjenåpning av samfunnet.

Den må også ta hensyn til rettferdig fordeling av vaksinefordelene. Dette gjelder særlig når de som er mest utsatt for coronavirus på grunn av underliggende sykdom eller alder, er blitt vaksinert.

De gjeldende kriteriene for fordeling av vaksiner er isolert sett fornuftige i et folkehelseperspektiv og til bekjempelse av coronapandemien. Men hvis de også benyttes til å fordele friheter og goder, borgerne imellom, vil de kunne gi tilfeldige og vilkårlige utslag.

Som flere har påpekt, kan det godt være rimelig og rettferdig – eller «forholdsmessig», som det har blitt populært å kalle det – at samfunnet gir vaksinefordeler og knytter dette til et vaksinesertifikat. Det er unyttig med smitteverntiltak som ikke tjener noen hensikt.

Men blir vaksinefordelene betydelige, og det kan de bli, må det også tas hensyn til en rettferdig fordeling av dem når rekkefølgen i vaksinekøen skal bestemmes.

Hvilken betydning rettferdig fordeling av vaksinefordeler bør ha for prioritering i vaksinekøen beror på et politisk valg preget av reelle interessemotsetninger mellom ulike grupper i samfunnet. Myndighetene må avveie de mange kryssende hensynene. Men alle synes å være enige om at barn og unge skal prioriteres i gjenåpningen fordi de tar stor skade av nedstengningen.

Satt på spissen er det ikke gitt at en sprek 50-åring skal prioriteres i vaksinekøen med tilhørende fordeler (som nok en Spania-ferie) foran 19-åringen, som har fått sine formative år, med avslutning av skolegang, russetid og studiestart, ødelagt.

Skal et vaksinesertifikat innføres er det, når vaksinene skal fordeles, vel så rettferdig å ta hensyn til sistnevntes ønske om å gå på treningssenter igjen, oppdage verden eller bare å ta sin første lovlige utepils.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer