LEDER

Coronavaksinen:

Vaksinering uten ende?

Det er fornuftig av Norge å skynde seg langsomt med dose tre av coronavaksinen. Internasjonalt er det likevel lite å glede seg over.

SOLIDARITET I ANNEN REKKE: Høie bør si det som det er: Når vi selv trues av sykdom og død kommer solidariteten i annen rekke. Foto: NTB
SOLIDARITET I ANNEN REKKE: Høie bør si det som det er: Når vi selv trues av sykdom og død kommer solidariteten i annen rekke. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen tar et forsiktig steg ut i neste fase av vaksineringen mot covid-19. Alle eldre over 65 anbefales å ta en oppfriskningsdose med Pfizer-vaksinen. Det skjer etter at det europeiske legemiddelverket EMA har godkjent vaksinen til dette formålet. Før den tredje dosen skal kommunene prioritere årets influensavaksine. Målet er å sikre immunitet i den delen av befolkningen som er mest utsatt når vi går inn i vinteren.

IKKE OVER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller at pandeminen ikke er over. Nå får personer over 65 år en dose tre av coronavaksine. Video: NTB. Vis mer

Folkehelseinstituttet er trygge på at en oppfriskningsdose med coronavaksine vil gi god beskyttelse mot viruset, men er fremdeles usikre på når den bør tas. Generelt er det usikkerhet knyttet til virusets utvikling og beskyttelsen mot det. Flere land setter nå den tredje vaksinen på hele den voksne befolkningen. Norge iler sakte og vil bruke andre lands erfaringer før det foretas ytterligere utvidelser av vaksineringen.

Det lyder som en fornuftig strategi. Vaksinene har hatt god effekt og reddet millioner av menneskeliv, men er også et gigantisk eksperiment. Det er usikkerhet knyttet til hvert nytt skritt som tas. Effekter og komplikasjoner kan bare måles i ettertid. Det er en utbredt oppfatning at det vil bli behov for vaksinering i mange år fremover. En slik situasjon stiller sterke krav både til medisinsk forskning, etikk og politisk handlekraft. Landskapet er ukjent og det berører alle menneskers liv.

Så langt er det liten grunn til å rope hurra for de globale løsningene. Tvert imot kan bruken av en tredje dose i den rike del av verden ytterligere forverre vaksinesituasjonen i mange fattige land. Den er allerede katastrofal. Mindre enn én prosent av befolkningen i fattige land er fullvaksinert mot 55 prosent i rike land, ifølge en rapport fra Amnesty International. Rapporten peker på hvordan de store farmasøytiske foretakene har svimlende inntekter, samtidig som de nekter å dele rettigheter og teknologi.

Helseminister Bent Høie ble på pressekonferansen tirsdag konfrontert med skjevfordelingen av vaksiner. Han pekte på at Norge finansierer store mengder vaksiner til fattige land, men at regjeringen også har ansvar for å beskytte egen befolkning. Ifølge Høie er det nærmest en fordel for de fattige at det er lavt smittenivå i Norge. Det stimulerer verdensøkonomien.

Den forklaringen er mer skjør enn vingene på en sommerfugl. Høie bør si det som det er: Når vi selv trues av sykdom og død kommer solidariteten i annen rekke. Selvransakelse er forutsetningen for en god refleksjon om det videre arbeidet mot covid-19.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer