KOMMENTARER

Knut Nærum: Helgekommentaren

Vaksinér kjendisene først

Et samfunn med koronafrie kjendiser er et samfunn som er godt for alle.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nå som vaksinene rulles ut og flere hundre nordmenn i uka får sine etterlengtede første sprøytestikk, er den også i gang, den uunngåelige diskusjonen om hvem som bør vaksineres først. Noen mener at Oslo må prioriteres framfor utkanten, siden det er i tettbygde strøk smittetrykket er størst. Andre mener at ungdommen – som har gått glipp av klasseromsundervisning, russefeiring og hjemmealenefester – må vaksineres før de gamle; de som uansett snart skal dø, og som stort sett klager uansett, enten de får sprøyte eller ikke. Andre vil prioritere helsearbeidere, som stadig må ta på syke mennesker, eller arbeidsgivere, de som tross alt skaper verdiene.

Disse diskusjonene bommer på noe vesentlig. Hvis det fins én gruppe som bør vaksineres først, er det selvfølgelig kjendiser.

Etter å ha snakket med flere av mine medkjendiser, vet jeg at det er dette 90 % av dem mener. Likevel kvier de seg for å si det høyt. De er redd for å bli oppfattet som egoister, som om de mener de er mer verdt enn folk flest, mer enn sånne som aldri blir invitert til Lindmo. Så langt er de tilbakeholdne kjendisene selvfølgelig inne på noe. Dette handler imidlertid ikke om hva de er verdt, men hva de har å gi andre. Friske kjendiser er en forutsetning for god folkehelse.

Som tidligere fast medvirkende i Norges mest sette tv-program og dermed A-kjendis, nå C-kjendis, har jeg førstehånds kjennskap til hvor viktige vi er. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg, som invitert forfatter, har besøkt biblioteker i norske utkantkommuner, for der å bli ønsket velkommen av kultursjefen, som takker meg for at jeg har valgt å komme, til et sted som ellers sjelden omtales i mediene. Kanskje har en langrennsløper vokst opp der, men siden den gang har stedet bare vært brukt som punchline på Latter. Når en kjendis kommer på besøk, føler de innfødte seg endelig sett av storsamfunnet. Slik har jeg bekreftet deres verdi som mennesker. Det skyldes selvfølgelig ikke mine personlige egenskaper. Det er fordi jeg er kjendis og dermed representerer den nasjonale offentligheten.

SKADD: Farmen-aktuelle Lasse Matberg har tidligere vunnet italienske «Skal vi danse». Under et finalenummer gikk det galt, da han fikk albuen ut av ledd og røk av en muskel i armen. Vis mer

Når en C-kjendis kan gjøre så mye for et lite publikum på en unnselig bibliotekfilial, hvor mye mer kan ikke da en A-kjendis bidra med ved å vise seg fram på tv?

I en tid uten publikumsarrangement, hvor ingen ennå vet når man kan gå på kino igjen, og festivalsommeren henger i en svært tynn tråd, er alle henvist til å holde seg hjemme. Da er det desto viktigere at man får se kjendiser på tv. Hvis vi kjendiser får vaksine og dermed ikke lenger kan bli koronasyke, vil vi kunne fortsette å stille opp i tv-program og dermed tjene folket, på ubestemt tid.

Det handler ikke bare om at folk flest, i disse tider, ikke får lov til å drive gammeldags småbruk sammen med mennesker de ikke kjenner, og at det derfor blir desto viktigere å se kjendiser gjøre det. Først og fremst handler det om at kjendiser er seg selv, i flest mulig sammenhenger.

Vi kjendiser kan snakke ut i mediene, om tunge tider vi har vært gjennom. Det er vanskelig å løse problemer som ingen snakker om, men når vi snakker om våre problemer, blir det lettere for andre å snakke om sine. Da har vi ikke bare snakket om oss selv, vi har gjort en god gjerning.

Ved å delta i tv-program hvor vi forsøker på ting vi i utgangspunktet ikke mestrer, viser vi at det er greit å ikke mestre alt. Som kjendis kan man drive restaurant eller småbruk sammen med andre kjendiser selv om man har et anstrengt forhold til folk. Man kan si ja til å klatre i fjell og presse seg gjennom grottesprekker på tross av høydeskrekk og klaustrofobi. Kanskje den eneste virkelige svakheten et menneske kan ha, er å ikke tørre å vise svakhet. Det er sånn vi kjendiser tenker hele tiden.

I en tid preget av røde soner, ringer og nedstengthet er det viktig at vi får anledning til fortsatt å ta dette ansvaret: Å vise vår menneskelighet, og dermed bekrefte alle andres. Men skal dette arbeidet kunne fortsette, må vi få vaksinen nå.

Noen ganger kan vi kjendiser sogar gå foran med et dårlig eksempel, og vise folk flest hva man ikke bør gjøre. Det kan handle om allianser og ulovlige besøk på gården og å stæbbe andre bak. Når den slags oppførsel blir kringkastet, får seerne anledning til å si «Sånn hadde jeg aldri gjort», og dermed få et mer bevisst forhold til sutt eget moralske kompass.

Det viktigste kjendiser gjør er, på godt og vondt, å vise dere hvordan dere bør leve. Vår gjennomgående muntre medievanthet gjør oss i stand til å by på oss selv på en måte som når ut til mange. Vi er ikke bedre mennesker enn andre, vi er bare mer mennesker. Derfor er vi til inspirasjon for folk flest.

Et samfunn uten kjendiser er et fattigere samfunn. Nord-Korea har bare en kjendis, og ingen ønsker å flytte dit. Selv ikke flyktninger vil til Nord-Korea.

Vi kjendiser krever ikke en egen VIP-vaksine som er bedre enn den andre får. Det eneste vi ber om er en helt alminnelig vaksine, men at vi får den nå, slik at vi kan fortsette å gjøre det vi gjør best, nemlig å gjøre livet lysere og bedre for dere helt alminnelige mennesker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer