LEDER

Valget er en advarsel

Trump har oppskriften på hvordan valget skal manipuleres, og har fulgt den til nå. Kaoset i USA er en advarsel til demokratier over hele verden.

SKJEBNEVALG: Trump har posisjonert seg for å utnytte mulighetene under og etter valget, til fulle. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
SKJEBNEVALG: Trump har posisjonert seg for å utnytte mulighetene under og etter valget, til fulle. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

For å forstå dramaet som kan komme til å utfolde seg i USA fra natt til onsdag norsk tid, må vi reise tilbake til presidentvalget og Florida i år 2000. Før alle stemmene var telt opp, erklærte tv-kanalen NBC at visepresident Al Gore hadde vunnet staten. Seinere måtte kanalen trekke dette tilbake, før Fox News seinere på kvelden gikk ut med motsatt konklusjon: George W. Bush hadde vunnet staten, og dermed valget.

Gore gratulerte Bush med seieren, før også han ombestemte seg. Marginen mellom de to i Florida var nemlig hårfin, med rapporter om defekte stemmemaskiner. Gore utnyttet sin rett til å kreve omtelling fra enkelte distrikter, og det lå an til at dette kunne snu resultatet. Omtellingen i Miami var underveis da hissige demonstranter fra det man antar var en republikansk iscenesatt aksjon kringsatte kontoret, og ropte «voter fraud» og «stop the fraud». Det fantes ingen bevis for at det var snakk om valgfusk. Omtellingen ble likevel stoppet. Seinere avgjorde først øverste lokale myndighet i Floria (en republikaner), og siden et konservativt flertall i Høyesterett (5 mot 4), at valget var avgjort, til Bush’ fordel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer