LEDER

Valget er en advarsel

Trump har oppskriften på hvordan valget skal manipuleres, og har fulgt den til nå. Kaoset i USA er en advarsel til demokratier over hele verden.

SKJEBNEVALG: Trump har posisjonert seg for å utnytte mulighetene under og etter valget, til fulle. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB
SKJEBNEVALG: Trump har posisjonert seg for å utnytte mulighetene under og etter valget, til fulle. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

For å forstå dramaet som kan komme til å utfolde seg i USA fra natt til onsdag norsk tid, må vi reise tilbake til presidentvalget og Florida i år 2000. Før alle stemmene var telt opp, erklærte tv-kanalen NBC at visepresident Al Gore hadde vunnet staten. Seinere måtte kanalen trekke dette tilbake, før Fox News seinere på kvelden gikk ut med motsatt konklusjon: George W. Bush hadde vunnet staten, og dermed valget.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Gore gratulerte Bush med seieren, før også han ombestemte seg. Marginen mellom de to i Florida var nemlig hårfin, med rapporter om defekte stemmemaskiner. Gore utnyttet sin rett til å kreve omtelling fra enkelte distrikter, og det lå an til at dette kunne snu resultatet. Omtellingen i Miami var underveis da hissige demonstranter fra det man antar var en republikansk iscenesatt aksjon kringsatte kontoret, og ropte «voter fraud» og «stop the fraud». Det fantes ingen bevis for at det var snakk om valgfusk. Omtellingen ble likevel stoppet. Seinere avgjorde først øverste lokale myndighet i Floria (en republikaner), og siden et konservativt flertall i Høyesterett (5 mot 4), at valget var avgjort, til Bush’ fordel.

Alle de samme ingrediensene er tilgjengelige, og vil kunne bli brukt i rikt monn også i år.

I mangel av en tidlig erklæring fra tv-stasjonene (som har lært leksa etter fadesen i 2000), kan Trump selv ta regien. Ifølge lekkasjer skal Trump ha planer om å erklære seg som vinner tidlig på valgdagen, før alle poststemmene er talt opp. Dermed kan han selv sette i gang den samme kjedereaksjonen som NBC startet i 2000 – med påfølgende strid om stemmetelling og avgjørelse i rettssystemet.

Trump har posisjonert seg for å utnytte muligheten til fulle. Han utnytter taktikken, i øverste potens, som republikanere siden Florida i 2000 har benyttet seg av: Å stemple stemmegivning og systemer som er antatt å svekke deres sjanser, som valgfusk.

Det er antatt at poststemmene har en overvekt av stemmer for Biden, og Trump har allerede i månedsvis gjentatt – uten fnugg av bevis – at disse stemmene vil være forbundet med juks. Ender saken i Høyesterett har Trump sørget for et solid konservativt flertall med innsettelsen av Amy Coney Barrett for en uke siden.

Det er selvsagt uklart når og hvordan Trump vil kommentere resultatet av valget, men Trumps uttalelser gjennom valgkampen gjør sannsynligheten svært stor for at utfallet vil bli bestridt.

Denne posisjoneringen ville vært utenkelig for bare få år siden, og er skrekkinngytende. Trump som hyller lokale tilhengere i Texas som tvang en Biden-kampanjebuss til å stoppe, er et av talløse eksempler på hvordan presidenten mobiliserer med en anti-demokratisk taktikk. På denne måten har han også injisert motstand mot demokratiske spilleregler blant sine tilhengere. Det kan påføre landet varig skade, uavhengig av dette valgutfallet. Det eldste, moderne demokratiet – opplysningstidas fremste baby – står i fare.

OMRINGET: En av Joe Bidens kampanjebusser var på vei fra San Antonio til et valgarrangement i Austin i Texas, da den ble omringet av kjøretøy fra Trump-leiren. President Trump delte denne video fra hendelsen på Twitter, hvor han skriver «Jeg elsker Texas!». Vis mer

Trump er katalysatoren. Forutsetningene for den ulykken som nå utspiller seg i USA, handler likevel om noe mer; voksende økonomiske ulikheter, og et samfunn som har ødelagt innbyggernes muligheter for sosial mobilitet. Kaoset i USA er en advarsel til andre demokratiske land, de europeiske inkludert. De neste dagene vil vise om dette går helt galt, eller om det amerikanske demokratiet bare er alvorlig såret.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer