DEBATT

Stortingsvalget 2021

Valget skal være trygt for alle

Valget skal gjennomføres på en trygg måte – uavhengig av smittesituasjonen. Vi har derfor sendt ut forslag til midlertidige endringer i valgloven.

FORRIGE GANG: Statsminister Erna Solberg (H) stemte ved stortingsvalget på Apeltun skole i Bergen, i ei tid før enmetersregelen. Foto: Marit Hommedal / NTB
FORRIGE GANG: Statsminister Erna Solberg (H) stemte ved stortingsvalget på Apeltun skole i Bergen, i ei tid før enmetersregelen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 900 +431
innlagt 124 -8
døde 543 +18
påvist smittet 96 900 000+689.7K
døde 2 070 000 +17.4K
Se mer
Nikolai Astrup
Nikolai Astrup Vis mer

I Dagbladet 21. desember er eldreombud Bente Lund Jacobsen bekymret for at koronaviruset skal hindre folk i risikogruppene å stemme. Jeg forstår bekymringen. Derfor gjør vi det vi kan for å forberede oss på en trygg og god valggjennomføring under en pandemi. Alle skal få muligheten til å bruke stemmeretten!

Før sommeren satte jeg ned en arbeidsgruppe, som består av helsefaglig ekspertise, valgmyndigheter og representanter fra kommunene, som skulle komme med innspill til smitteverntiltak under valget. I desember la de fram sine anbefalinger.

Arbeidsgruppen mener at Norge er godt rustet til å gjennomføre valg neste år, også under en pandemi. Men de peker på at det vil kreve mer forberedelser enn vanlig. For at kommunene skal kunne sette inn nødvendige tiltak, anbefaler arbeidsgruppen at vi gjør noen endringer i valgloven.

Vi har derfor sendt ut forslag til midlertidige endringer i valgloven på kort høring:

1. Kommunene må sørge for store nok lokaler, god logistikk og ekstra valgmedarbeidere.

2. Det skal være mulig å holde avstand i valglokalet hele tiden og det må være tilgang på håndsprit ved inngang og utgang.

3. Velgere i karantene skal ikke stemme sammen med øvrige velgere. Det er opp til kommunene å finne løsninger for hvordan de skal få stemt, for eksempel i egne lokaler, utenfor stemmelokalet eller hjemmefra.

4. Velgere i isolasjon må stemme hjemme. Arbeidsgruppen foreslår å utvide fristen for å søke om å stemme hjemme og åpne for at kommunene kan ta imot stemmer hjemme til og med valgdagen.

Etter høringen vil jeg raskt fremme en proposisjon til Stortinget, slik at kommunene kan starte planleggingen så tidlig som mulig. På nyåret vil vi også gi ut en smittevernveileder for valggjennomføring sammen med Folkehelseinstituttet.

Heldigvis har vi allerede gode rutiner for valggjennomføringen i Norge, som gjør det lettere for kommunene å avholde valget under en pandemi. Vi har for eksempel lang forhåndsstemmeperiode, slik at velgerne kan stemme når det er lite kø eller når de er utenfor karantene eller isolasjon. Vi har anledning til å avholde valg over to dager, slik at vi unngår større ansamlinger av folk. Og vi har gode rutiner for å ta imot stemmer på helse- og omsorgsinstitusjoner og hjemme hos velgere som ikke kan møte i valglokalene.

SVARER: Espen Nakstad svarte i dag på spørsmål om det finnes noe positivt med pandemien og hva vi kan lære av den til en eventuell neste gang. Vis mer

Vi skal sørge for god informasjon om hvordan folk kan stemme, også for velgere i isolasjon, karantene og risikogrupper. Sammen med Valgdirektoratet vil vi sørge for at kommunene får god opplæring i hvordan de kan gjennomføre valget på best mulig måte.

Kommunene er allerede i gang med forberedelsene til neste års valg. Det er mange erfarne, dyktige folk som jobber med valg i Norge. Sammen skal vi gjøre alt vi kan for å sikre at valget kan gjennomføres på en god måte. Det kan bli mer krevende enn normalt, men alle skal få en reell mulighet til å stemme!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer