DEBATT

Fritt brukervalg

Valgfrihet for flere enn de rike

I en velferdsmiks får alle, uansett inntekt eller sparekonto, mulighet til å velge private leverandører uten å betale noe ekstra. Dette gir valgfrihet til de mest sårbare gruppene.

VALGFRIHET: - Er du ikke fornøyd med tilbudet fra kommunen, så skal du kunne velge en privat leverandør som kommunen har godkjent på forhånd og få tjenesten levert fra dem i stedet, skriver Torbjørn Furulund
VALGFRIHET: - Er du ikke fornøyd med tilbudet fra kommunen, så skal du kunne velge en privat leverandør som kommunen har godkjent på forhånd og få tjenesten levert fra dem i stedet, skriver Torbjørn Furulund Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når du blir eldre vil du på et tidspunkt ha behov for nødvendig hjelp for å få hverdagen til å gå rundt. Det kan være hjelp til renhold, matlaging, stell eller annet. Tenk hvis du da havner i den situasjonen at du ikke er fornøyd med tjenesten du får levert. Skal du da ikke ha mulighet til å velge bort denne leverandøren som du er misfornøyd med?

Det er dette som er kjernen i lovforslaget om fritt brukervalg. Er du ikke fornøyd med kommunen, så skal du kunne velge en privat leverandør som kommunen har godkjent på forhånd og få tjenesten levert fra dem i stedet – uten at dette koster deg noe ekstra.

I sitt innlegg «Eldreomsorgen står på spill» argumenterer Fagforbundet og interesseorganisasjonen For Velferdsstaten for at bare de rikeste skal ha valgfrihet. Jeg skal forklare hvorfor, men først må jeg imøtegå flere uriktige påstander interesseorganisasjonen kommer med.

Motstandere av en velferdsmiks i Norge snakker stadig om Sveriges eldreomsorg. Når det kommer antall døde i eldreomsorgen i vårt naboland, så er det sjokkerende at Fagforbundet trekker slutningen at dette skyldes eierform. Vårdföretagarna har gjort en analyse som tar for seg hvordan smitten har kommet inn på sykehjemmene. De har konkludert med at det har ingenting å gjøre med eierform. Det er den store smittespredningen i det svenske samfunnet som er den direkte årsaken til at mange i eldre i Sverige er rammet. Godt smittevern handler om lederskap, ikke eierskap.

Det er riktig at forskere ved senter for omsorgsforskning gir råd om å øke antall heltidsansatte. I sin iver etter å sverte en hel bransje, hvor Fagforbundet faktisk har flere medlemmer, så hopper de bukk over hvordan situasjonen er i Norge. De velger heller å fokusere på Sverige. La oss se hvordan situasjonen ligger an i Norge når det kommer til deltidsansatte.

I desember 2020 lanserte Velferdstjenesteutvalget sin rapport som har gransket private leverandører i velferdsmiksen. Aldri før har noen gått så grundig gjennomgang av helse- og velferdsbransjen. Dette er etterlengtet fakta som slår hull på en rekke myter om private leverandører.

I rapporten kommer det fram at den største andelen deltid finner vi innenfor kommunale helse- og omsorgstjenester. Det er ikke store forskjeller som skiller mellom eierformene, så dette er en utfordring i pleie- og omsorgssektoren generelt.

Vi er for flere heltidsstillinger og medlemmene våre opererer også hovedsakelig med heltidsstillinger. Når det kommer til lønn, så har utvalget funnet et mangfoldig system, der det noen steder er det offentlige som er lønnsledende og andre steder er det private som er lønnsledende.

Jeg vil ikke at dette skal bli en konkurranse om hvem som er best eller dårligst. Fritt brukervalg handler om brukerens rett til å kunne velge. I dag er det store forskjeller fra kommune til kommune om du som bruker har mulighet til å velge – eller eventuelt velge bort – en tjeneste.

I Norge er det mange som frykter et todelt helsevesen, viser Kantars Helsepolitiske barometer. Med et todelt helsevesen mener jeg at de med mye penger kan kjøpe seg til bedre private tjenester. De aller, aller fleste er enige i at det ikke er en god samfunnsutvikling at man skal måtte være avhengig av å kjøpe seg gode tjenester.

Noe av det viktigste i det norske fellesskapet er at folk føler seg trygge på at det er kort vei til lik og profesjonell hjelp, omsorg og støtte, uavhengig av den enkeltes økonomi.

Men utviklingen mot et todelt helsevesen kommer sterkt, dersom det bare er dem med tykk lommebok som skal kunne velge og det offentlige skal levere alle velferdstjenester alene.

RØRENDE: Kales klassekamerater ga ham en opplevelse han sent vil glemme. Video: Rødt Kort. Vis mer

Velferdsmiks er nøkkelen for å motvirke et todelt helsevesen. I en velferdsmiks får alle, uansett inntekt eller sparekonto, mulighet til å velge private leverandører uten å betale noe ekstra. Dette gir valgfrihet til de mest sårbare gruppene. Er du ikke fornøyd med tilbudet du får fra kommunen, så bør du kunne velge en privat tilbyder som kommunen har godkjent på forhånd og få tjenesten levert derfra i stedet.

Det Fagforbundet i realitet argumenterer for, er at bare de rikeste skal ha muligheten til å velge bort tjenester man er misfornøyd med.

Vi er enige om at eldreomsorgen skal være for alle. Spørsmålet er om alle skal ha mulighet til å velge bort en tjeneste de ikke er fornøyd, enten det betyr å velge bort en privat aktør eller kommunen til fordel for noe bedre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer