Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vallas allianse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • LO-leder Gerd-Liv Valla går på nytt ut med krav om at Arbeiderpartiet må innstille seg på regjeringssamarbeid med andre partier, og at SV og Senterpartiet bør være partiets koalisjonspartnere ved valget i 2005. Valla ønsker seg ei blokk på den politiske venstresida som kan hamle opp med en høyredominert koalisjon etter mønster av dagens regjering. Valla ser åpenbart for seg at Bondevik-regjeringen vil sitte denne perioden ut, og at den vil be om fornyet tillit i 2005.
  • Også i siste valgkamp gikk Valla ut med forslag om et samarbeid på venstresida. Hun fikk støtte fra SVs Kristin Halvorsen, og Dagsavisen har gjort seg til organ for et slikt samarbeid. Etter valget er debatten i gang også i Senterpartiet, selv om partiet har mer enn nok med egen livberging for tida. Imidlertid har Vallas utspill fått en lunken mottakelse i Arbeiderpartiets ledelse.
  • Det skyldes ikke så mye motstand mot at partiet må endre holdning til samarbeid med andre partier. Først og fremst skyldes det politiske motsetninger. På en rekke viktige felter går Arbeiderpartiets interesser mer i retning av både KrF og Høyre. SV og Sp har i slike saker vært partiets hovedmotstandere. I særlig grad gjelder det vårt forhold til EU, der SV og Sp til og med er EØS-motstandere. På siste landsmøte kjempet Arbeiderpartiets ledelse for å beholde handlefrihet i EU-saken i inneværende periode. Da vil det være meningsløst å være lammet i EU-saken helt til 2009, slik et såkalt venstresamarbeid vil innebære.
  • I stedet for å binde seg til samarbeidsmønster etter 2005 allerede nå, bør Gerd-Liv Valla og hennes parti heller rydde opp i eget hus for å berede grunnen for et forpliktende regjeringssamarbeid. Da må også det nære og fortrolige forholdet til LO endres. I et regjeringssamarbeid kan ikke ett parti forlange å opptre med dobbeltroller og splittet lojalitet. Først når partiet har erkjent det, kan det begynne å peile inn framtidige partnere.
Hele Norges coronakart