DEBATT

Skatter og avgifter:

Vanlige bærumsfolk sin tur!

Regjeringens helt vanlige kjernefamilie ser ut til å bo i Bærum.

ALT BLIR DYRERE: Ap/Sp og SV ga oss i 2022 de største skatte- og avgiftsøkningene på over 20 år, og siden har vi opplevd en cocktail av økte priser på både strøm, mat og drivstoff, skriver innsenderen. Her er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (t.v) sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
ALT BLIR DYRERE: Ap/Sp og SV ga oss i 2022 de største skatte- og avgiftsøkningene på over 20 år, og siden har vi opplevd en cocktail av økte priser på både strøm, mat og drivstoff, skriver innsenderen. Her er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (t.v) sammen med statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ap/Sp og SV ga oss i 2022 de største skatte- og avgiftsøkningene på over 20 år, og siden har vi opplevd en cocktail av økte priser på både strøm, mat og drivstoff.

OLJEBERGET: «Vi kan kjøpe hele Sverige om vi vil» lyder det fra tribunene. Men kunne Norge egentlig gjort det? Faktisk.no har undersøkt. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Fremskrittspartiet har ved flere anledninger foreslått avgiftsreduksjoner for å dempe prisveksten, og slik redusere de månedlige utgiftene for folk flest og næringslivet. Vi er blitt møtt med motvilje på Stortinget.

Finansdepartementet påpeker at det går godt i norsk økonomi, og når de har blitt utfordret av Frp har spesielt to argumenter dukket opp. Det ene er at norske husholdninger i gjennomsnitt har spart 100 000 kroner hver gjennom de to åra med pandemi. Det andre er Trygve Slagsvold Vedums etter hvert berømte regnestykke som viste at en «vanlig» familie ville gå i pluss med deres politikk. La oss se nærmere på de to argumentene.

Selv om norske husholdninger i gjennomsnitt har spart 100 000 kroner hver gjennom pandemien, så er det nok ikke først og fremst taxisjåførene, hotellansatte, renholdere og butikkarbeidere som har bidratt til det. I starten av pandemien fikk vi den største økningen i arbeidsledighet, og i etterkant har inkassosaker økt, flere søker om avdragsfrihet på boliglån og folk varsler lavere inntekt enn før selv om de har fått ny jobb.

24. mai kunne vi også lese at norske husholdningers forventninger til økonomisk utviklinger stuper.

De som derimot ble skånet fra oppsigelser og permitteringer var først og fremst offentlig ansatte, og de med kontorjobber i det private. Disse beholdt lønnen og mange kunne jobbe hjemmefra. Disse har uten tvil klart seg godt gjennom pandemien, og har nok bidratt til at sparekontoene rundt om i landet har økt.

Det andre argumentet er at folk skal få økt kjøpekraft i år, eksemplifisert med Vedum sitt regnestykke. Et regnestykke som for øvrig er blitt slaktet, latterliggjort og plukket fra hverandre av økonomer i de fleste av landets aviser, så jeg skal ikke bruke så mye tid på innholdet i det. Jeg bet meg derimot merke i en av forutsetningene i regnestykket, som er at for at det skulle gå i pluss, måtte familien ha minimum en million kroner utbetalt per år.

På skriftlig spørsmål til Vedum bekreftet han at hver av foreldrene i denne helt vanlige eksempelfamilien måtte tjene 680 000 kroner brutto. Det førte meg videre til kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik, og jeg ba om en oversikt over gjennomsnittslønnen i norske kommuner.

Svaret fra Gjelsvik viste at bare tre kommuner i dette landet har en gjennomsnittslønn over 600 000 kroner, og det var bare Bærum kommune som med sine 688 000 kroner var over 680 000 kroner. Regjeringens helt vanlige kjernefamilie ser altså ut til å bo i Bærum.

Mønsteret her ser ut til å være at regjeringen bruker vanlige bærumsfolk som referanse når de utvikler politikken sin. Til tross for økte priser på strøm, mat og drivstoff nekter de å komme med avgiftsreduksjoner for vanlige folk, og begrunner det da åpenbart med at Høyres kjernevelgere har oppsparte midler og vil få det bedre i 2022.

Med tanke på at Bærum tilfeldigvis også er den kommunen hvor Sp gjorde det dårligst i stortingsvalget i 2021, med bare tre prosent, er det kanskje ikke så rart at velgerne flykter i hopetall?

Regjeringens velgere er nok mer opptatt av kjøpekraften til innbyggerne i Stange, Eigersund, Levanger eller noen av de andre 355 kommunene i Norge, enn hvordan det står til i Bærum.

Hvis regjeringen bruker sommeren til å reflektere litt over det, så kan de hvis de kommer på bedre tanker komme til Frp. Vi er klar til å sikre flertall for avgiftsreduksjoner som vil komme vanlige folk til gode.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer