DEBATT

Norsk våpeneksport:

Våpeneksport ute av kontroll

Arbeiderpartiet har i Stortinget vært forkjemper for en ansvarlig våpeneksport, og kritiske til Solberg-regjeringens våpenkontroll. Men i Hurdalsplattformen er våpeneksport bare nevnt med ett ord.

NYE TIDER: Anniken Huitfeldt (Ap) går fra opposisjon til posisjon. Med seg har hun en tung rapport fra Riksrevisjonen om at norsk våpeneksport er ute av kontroll, skriver innsenderen. Bilde fra statsrådsskiftet der Ine Marie Eriksen Søreide (H) gir nøkler og kontroll til Huitfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NYE TIDER: Anniken Huitfeldt (Ap) går fra opposisjon til posisjon. Med seg har hun en tung rapport fra Riksrevisjonen om at norsk våpeneksport er ute av kontroll, skriver innsenderen. Bilde fra statsrådsskiftet der Ine Marie Eriksen Søreide (H) gir nøkler og kontroll til Huitfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Gina Ekholt
Gina Ekholt Vis mer

Helt siden starten av krigen i Jemen har Norge eksportert våpen og militært materiell for over 800 millioner kroner til den Saudi-ledede koalisjonen. Ap har krevd innstramminger av eksporten, og har sammen med andre partier og organisasjoner lagt press på norske myndigheter.

Dette førte blant annet til at Norge i desember 2017 stanset eksport av våpen og ammunisjon til Emiratene, som er delaktig i koalisjonen.

Da er det merkelig at da Støre og gjengen, endelig fikk muligheten til å sette ny kurs for norsk våpeneksport, lot de sjansen gå fra seg: Våpeneksport ble bare nevnt med ett ord i Hurdalsplattformen. Faktisk var det mindre retning på dette betente området, enn forrige gang Arbeiderpartiet satt i regjering, og mindre enn både Ap og Sps program legger opp til.

Redd Barna er ikke alene om å være bekymret for den norske våpeneksporten til de krigende landene i Jemen: Riksrevisjonen konkluderte i vinter med at kontrollen er for slapp, og trakk fram eksporten til Emiratene som særlig kritikkverdig.

I det hemmeligstemplede UD-notatet som Aftenposten publiserte, kom det også fram at norske myndigheter har hatt en klar mistanke om at norske kuler kan ha endt opp i Jemen, samtidig som de fortsatte eksporten. Huitfeldt sa da at regjeringen og UD har handlet mot bedre vitende. Hun uttalte til VG at det ikke har manglet på advarsler fra embetsverket i UD, og at det derfor var politisk ledelse i UD som hadde ansvaret for at eksporten fikk fortsette.

Nå håper vi Huitfeldt vil handle etter innsikten hun har fått gjennom Riksrevisjonens avsløringer: Kontrollen er for slapp, hun må stramme den inn.

Siden plattformen ikke inneholder svar på hvordan den nye regjeringen skal få på kontroll på eksporten, har vi noen forslag for å hjelpe til på veien. Blant annet kan Huitfeldt ta til orde for å «innføre sluttbrukererklæring fra alle land», slik det står i programmet hennes.

Dette er en teknisk, men viktig detalj. I dag har nemlig Norge ulike regler avhengig av hvem vi eksporterer til. Ved eksport til land utenfor NATO ber vi om en garanti for at de ikke eksporterer våpnene videre, mens vi ved eksport til venner og allierte ikke krever dette. Norge eksporterer for eksempel til USA, som er en av de største våpenleverandørene til Saudi-Arabia, og vi har derfor ingen garanti for at ikke norske våpen havner i Jemen.

Tiden er overmoden for å stanse den norske eksporten av krigsmateriell til de krigende landene i Jemen. I tillegg bør regelverket gjennomgås, slik at vi slutter å forsyne land som gjentatte ganger bryter folkeretten og menneskerettighetene, med våpen og militært materiell.

Riksrevisjonen var helt klar i sin tale da de tidligere i år rapporterte om at norsk våpeneksportkontroll er for dårlig. Den gang ville ikke Stortinget lytte. Nå er det nye tider, nye komiteer og nye politikere, og vi håper det også er ny giv for at det norske folk får en garanti om at norske våpen, ammunisjon og annet militært materiell ikke brukes mot barn i væpnede konflikter.

EXIT: Amalie fikk velge gren, men trakk det korteste strået i søndagens «Farmen»-tvekamp. Den 30 år eldre motstanderen Heidi hadde en god følelse hele veien. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Huitfeldt går nå fra opposisjon til posisjon og rett inn i utenriksministerposten. Med seg i ryggsekken har hun en tung rapport fra Riksrevisjonen om at norsk våpeneksport er ute av kontroll, samt en lang liste med egne utsagn og krav om at eksporten må strammes inn. Tar du kontrollen, Huitfeldt?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer