DEBATT

Norsk våpeneksport:

Våpeneksport ute av kontroll

Arbeiderpartiet har i Stortinget vært forkjemper for en ansvarlig våpeneksport, og kritiske til Solberg-regjeringens våpenkontroll. Men i Hurdalsplattformen er våpeneksport bare nevnt med ett ord.

NYE TIDER: Anniken Huitfeldt (Ap) går fra opposisjon til posisjon. Med seg har hun en tung rapport fra Riksrevisjonen om at norsk våpeneksport er ute av kontroll, skriver innsenderen. Bilde fra statsrådsskiftet der Ine Marie Eriksen Søreide (H) gir nøkler og kontroll til Huitfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NYE TIDER: Anniken Huitfeldt (Ap) går fra opposisjon til posisjon. Med seg har hun en tung rapport fra Riksrevisjonen om at norsk våpeneksport er ute av kontroll, skriver innsenderen. Bilde fra statsrådsskiftet der Ine Marie Eriksen Søreide (H) gir nøkler og kontroll til Huitfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Helt siden starten av krigen i Jemen har Norge eksportert våpen og militært materiell for over 800 millioner kroner til den Saudi-ledede koalisjonen. Ap har krevd innstramminger av eksporten, og har sammen med andre partier og organisasjoner lagt press på norske myndigheter.

Dette førte blant annet til at Norge i desember 2017 stanset eksport av våpen og ammunisjon til Emiratene, som er delaktig i koalisjonen.

Da er det merkelig at da Støre og gjengen, endelig fikk muligheten til å sette ny kurs for norsk våpeneksport, lot de sjansen gå fra seg: Våpeneksport ble bare nevnt med ett ord i Hurdalsplattformen. Faktisk var det mindre retning på dette betente området, enn forrige gang Arbeiderpartiet satt i regjering, og mindre enn både Ap og Sps program legger opp til.

Redd Barna er ikke alene om å være bekymret for den norske våpeneksporten til de krigende landene i Jemen: Riksrevisjonen konkluderte i vinter med at kontrollen er for slapp, og trakk fram eksporten til Emiratene som særlig kritikkverdig.

I det hemmeligstemplede UD-notatet som Aftenposten publiserte, kom det også fram at norske myndigheter har hatt en klar mistanke om at norske kuler kan ha endt opp i Jemen, samtidig som de fortsatte eksporten. Huitfeldt sa da at regjeringen og UD har handlet mot bedre vitende. Hun uttalte til VG at det ikke har manglet på advarsler fra embetsverket i UD, og at det derfor var politisk ledelse i UD som hadde ansvaret for at eksporten fikk fortsette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer