KOMMENTARER

Konflikten i Ukraina

Var det Putin som blunket først?

Ukrainas president prøvde å ta tyren ved hornene og erklærte dagen i går - da angrepet skulle komme - for «nasjonal enhetsdag». Angrepet kom ikke. Men var det fordi Putin blunket først? spør Morten Strand.

TILBAKETOGET: Russiske styrker trekker seg tilbake fra Ukrainas grense, viser Russlands forsvarsdepartement. Foto: AP/NTB
TILBAKETOGET: Russiske styrker trekker seg tilbake fra Ukrainas grense, viser Russlands forsvarsdepartement. Foto: AP/NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I enhver krig er sannheten det første offer. Derfor skal man verken tro på russiske forsikringer om at krigen ikke kommer til Ukraina, eller amerikansk og britisk etterretning som fortalte oss at den russiske invasjonen trolig ville startet i går. Man skal heller ikke tro på Nato-sjef Jens Stoltenberg, som ikke lar det gå én dag uten å erklære at ingen andre land skal bestemme om Ukraina skal bli medlem av Nato. Med denne etter hvert rituelle retorikken, og ved å organisere utplassering av flere soldater i alliansens grenseland til Russland, bidrar han til å eskalere og ytterligere militarisere konflikten.

Og når det kommer til hvem som skal bestemme hvem som skal bli medlem av Nato - det mest brennbare spørsmålet i den farlig militariserte konflikten mellom Russland og Vesten i Ukraina - så trenger man ikke se lenger enn til Europas stormakt Tyskland. Etter møtet med den russiske presidenten Vladimir Putin i Moskva tirsdag, sa den tyske forbundskansleren Olaf Scholz rett ut det som sant er, og som alle vet, at Nato-medlemskap for Ukraina ikke er noen aktuell problemstilling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer