KOMMENTARER

Var dette NHOs uro?

Årskonferansen i NHO forsøker gjerne å gi inntrykk av å være noe mer enn et politisk framstøt. Årets utgave reduserte et spennende tema til en lettvint lobbykampanje.

Oslo 20211203. NHO-sjef Ole Erik Almlid på NHOs hovedkontor i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20211203. NHO-sjef Ole Erik Almlid på NHOs hovedkontor i Oslo.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jeg hadde gledet meg til NHOs årskonferanse i går, og ble vel egentlig ikke skuffet - over talerne.

Jens Stoltenberg, Robert Habeck og flere andre satte ord på uroen vi bør være oppmerksomme på: Krig, globalisering som er i ferd med å krympe til regionalisering, grunnleggende geopolitiske endringer midt oppe i den vanskelige omstillingsprosessen som klimakrisen krever.

Og faren for norsk isolasjonisme - jeg tror det var ett menneske som tok det opp fra scenen, Georg Riekles fra tenketanken European policy centre i Brussel. Han fikk spontan applaus.

Men hva har NHO selv villet løfte fram? Hver gang deres folk har nærmet seg en mikrofon de siste dagene, har uroen stort sett dreid seg om én ting: Regjeringens skattepolitikk.

Jo da, økt arbeidsgiveravgift på over 750.000 er dumt, men alt det andre? Varslede innstramminger i blant annet formuesskatten, skatt for den helt ekstraordinære inntekten i kraftbransjen (som fortsatt trenger noen tilpasninger) og en politisk «ta en for laget»-manøver ved å endelig innføre lakseskatt.

Årskonferansen er kanskje først og fremst et politisk framstøt, men NHOs årlige arrangementer forsøker jo å gi inntrykk av at de skal være noe mer - en felles møteplass. Slik NHO selv frontet dette denne gangen, ble et godt og interessant tema for konferansen redusert til en lettvint lobbykampanje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer