Denne uka registrerte vi den varmeste dagen på i hvert fall omtrent 120 000 år. Litt omtrentlige må vi være, for vi har ikke pålitelige målinger, verken fra før menneskene tok sine første vaklende skritt bort fra Afrika for litt over 100 000 år siden. Eller fra tida før det, da vi bare holdt oss i Afrika, altså før - og mens - vi begynte å bli å bli rette i ryggen. Vi snakker uansett om veldig lang tid.
Vi hadde to rekordmålinger denne uka, på tirsdag og onsdag, av gjennomsnittstemperaturen på jorda, og den gamle rekorden ble slått grundig. Onsdag var det 17,18 grader i gjennomsnitt på Moder jord. Den gamle rekorden var fra 2016, og var på 16,92 grader. Plutselig hoppet gjennomsnittstemperaturen opp nesten 0,3 grader. Det slår Verdens meteorologiske organisasjon, FNs vær-politi, fast. Vi snakker om et sjumilssteg mot dårlige nyheter for oss alle.
Og det verste har vi ennå i vente. Meteorologene i FN tror at nye rekorder vil bli satt seinere i juli, da det normalt er varmest i løpet av et år. Vær-fenomenet El Nino har dessuten ennå ikke nådd sitt høydepunkt. Varmerekorder er satt over hele kloden.

Løgn er putinismens DNA
Storbritannia har lagt bak seg den varmeste juni noen sinne. Det sørlige USA har hatt ekstrem-varme, og lidd under en hetebølge i flere uker. I deler av Kina har det vært mer en 35 varmegrader, og et voldsomt regnvær i sør som har ført til evakuering av ti-tusener av mennesker. Nord-Afrika her sett temperaturer opp mot 50 grader, og i Midtøsten lider ti-tusener av pilegrimer som gjør sin plikt som muslimer i den uvanlige heten, og gjør hajj i Mekka i Saudi-Arabia.
På klodens kaldeste sted, Antarktis, skjer det også underlige ting. En måling på den argentinske delen av kontinentet viste den høyeste målingen for juli noensinne med 8,7 grader, der det nå skulle være iskald vinter. Men de største globale temperaturendringene opplever vi i våre områder, i nord-områdene opp mot Arktis. Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere enn det globale gjennomsnittet.
- Temperaturene som lager disse rekordene er som ventet på grunn av menneskeskapte klimaendringer, sier Ilan Kelman, professor i katastrofe og helse, en relativt ny akademisk tittel som dessverre har et visst karriere-potensiale, til The Guardian.