LEDER

Senterpartiet og klima:

Varsellampa er tent

Trygve Slagsvold Vedum møter indre motstand i Senterpartiet om klimapolitikk. Han må nok satse mer på timotei og mindre på diesel.

VEDUM: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blitt utfordret internt. Foto: NTB
VEDUM: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blitt utfordret internt. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har full tank på dieseltraktoren og harver over markene der velgerne er. Det er ingen tvil om at personen Vedum - blid, folkelig og med sikker politisk teft - har en stor del av æren for partiets fenomenale framgang. En slik posisjon gir styrke og naturlig selvtillit. Meningsmålingene kan nok sprike, men de lyver ikke når det gjelder hovedtendenser. Kurvene forteller at Norge nå domineres av tre partier: Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet.

FIKK BESKJED: Da Trygve Slagsvold Vedum talte i debatten på Stortinget, fikk han tilsnakk fra stortingspresidenten for ordbruken. Video: Stortinget Vis mer

Det er en utvikling få så for seg for noen år siden. Tvert imot var det en utbredt oppfatning at Senterpartiets firkløver ville visne i takt med bygdenes avfolking og primærnæringenes marginalisering. Det var skivebom. Verken fisk, skog eller landbruk ligger på sotteseng. Store deler av Distrikts-Norge går så det suser, og Senterpartiet har fanget opp viktige endringer i folks verdier og prioriteringer.

Da er det ikke rart at Trygve Slagsvold Vedum står sterkt i eget parti. Samtidig er det en posisjon som bærer i seg farer. Når seieren følger din egen fane, er det lett å utvikle seg til partieier med alt det innebærer av lumske feller. For eksempel trangen til selv å styre politikken og standpunkter i enkeltsaker. Da blir det trangere vilkår for profesjonelle råd og demokratiske prosesser.

Vedum har ikke kommet dit ennå, men han nærmer seg. Omleggingen av Senterpartiets profil i miljø- og klimapolitikken er et eksempel på det. Partilederen har gått langt i forsøkene på å plassere Sp som en slags opposisjon i den grønne politikken, av noen kalt «dieselpopulisme». Rett nok har Vedum prøvd å oppklare og grønnvaske politikken i et intervju i Klassekampen, Senterpartiets nye hofforgan, men det lyder ikke helt overbevisende.

Linjeskiftene har ført til indre mobilisering for et grønnere Senterparti, anført av parlamentarisk nestleder Kjersti Toppe og veteranene Per Olav Lundteigen og Liv Signe Navarsete. Det er knapt noe opprør, snarere et tydelig tegn på uro over utviklingen. Varsellampa er tent.

Lenger fram er det mye som står på spill. Rett nok vil Sp regjere uten SV på laget, men det er Audun Lysbakken som sitter med nøkkelen til et flertall i Stortinget. For SV er et tydelig taktskifte i den grønne politikken et eksistensielt spørsmål. Også i Ap er det bekymring over at Sp utvikler seg i grå retning. Trygve Slagsvold Vedum må nok satse mer på timotei og mindre på diesel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer