DEBATT

Corona

Vårt arbeid er satt 25 år tilbake

Barneekteskap er en av vår tids viktigste jentesaker. Feiler vi i kampen mot dette, risikerer vi at 13 millioner flere jenter enn antatt blir giftet bort. Derfor går årets TV-aksjon til dette arbeidet.

TV-AKSJON MOT BARNEEKTESKAP: For hvert år ekstra en jente får gå på ungdomsskole, øker hennes inntekt 10-20 prosent senere i livet. Ved å stoppe barneekteskap vil vi øke antallet jenter i utdanning og jobb, og dermed redusere fattigdom, vold og overgrep, skriver Kari Helene Partapuoli i Plan.
TV-AKSJON MOT BARNEEKTESKAP: For hvert år ekstra en jente får gå på ungdomsskole, øker hennes inntekt 10-20 prosent senere i livet. Ved å stoppe barneekteskap vil vi øke antallet jenter i utdanning og jobb, og dermed redusere fattigdom, vold og overgrep, skriver Kari Helene Partapuoli i Plan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Coronakrisen viser at vi må fortsette kampen mot barneekteskap.

Før du har rukket å lese ferdig denne setningen, har en jente under 18 år blitt giftet bort mot sin vilje. Gjerne til en mann som er dobbelt så gammel som henne selv.

Slik var det for Titi. Hun var bare 14 år da hun og søsknene måtte flykte fra Boko Harams angrep på landsbyen hennes i Nigeria. Etter flere måneder på rømmen klarte hun omsider å komme seg over grensen til Niger hvor hennes eldste søster bodde. Søsteren hadde ikke råd til å sende Titi på skolen, så hun ble giftet bort til en mann som var mye eldre enn henne selv. Hun protesterte, men hadde ikke noe valg.

Titis historie er ikke unik. Hvert år giftes 12 millioner jenter bort. Det utgjør 1 jente hvert tredje sekund, 23 jenter hvert minutt og 33 000 jenter per dag. Som en direkte konsekvens av coronakrisen, er det estimert at 13 millioner flere jenter vil bli giftet bort innen 2030.

Pandemien har gjort sosiale forskjeller større over hele verden. Coronaviruset skiller mellom rik og fattig, ung og gammel, og jente og gutt. Flere menn enn kvinner dør av corona, men de negative sosiale konsekvensene er størst for jenter og kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer