LEDER

Vedum bør ikke bli statsminister

Senterpartiet har endelig utpekt Vedum til statsministerkandidat, i det som likner på et propagandanummer. Den jobben bør han ikke få.

PLANER: Trygve Slagsvold Vedum møtte Dagbladet i uka som gikk, og tegnet opp sin plan for de 100 første dagene dersom Sp kommer i regjering. Foto: Kristin Svorte / DAGBLADET
PLANER: Trygve Slagsvold Vedum møtte Dagbladet i uka som gikk, og tegnet opp sin plan for de 100 første dagene dersom Sp kommer i regjering. Foto: Kristin Svorte / DAGBLADET Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Flere politiske partier har holdt relativt lav profil i forbindelse med sine landsmøter denne våren. Digitale møter har dessuten gjort det vanskelig å få samme sving på sakene. Ikke Senterpartiet (Sp).

Det begynte allerede tidlig i uka som gikk. Dagbladet kunne melde at flere, sentralt plasserte kilder i Sp var sikre på at SV ville være uaktuelle å samarbeide med i regjering. Det ble dessuten sagt til oss at dersom Arbeiderpartiet (Ap) insisterte på å ha med SV i regjering, ville Sp forlate forhandlingene. De påfølgende dagene ble dette siste tilbakevist av Vedum og andre, men beleilig nok kunne de også langt på vei bekrefte den første biten. Nå var ikke lenger planen en regjering basert på Ap og Sp, planen var en regjering utelukkende bestående av Ap og Sp.

Timingen for denne strategiske kursendringen – rett opp mot landsmøtet – er neppe tilfeldig. Sp har vært effektive i uka hvor all oppmerksomhet rettes mot dem. Den store salutten ble likevel spart helt til slutten av landsmøtet.

Etter å ha dukket unna spørsmålet i en rekke intervjuer i lange tider, kom endelig avklaringen: Jo, Trygve Slagsvold Vedum er statsministerkandidat. Han skal ha tvilt seg fram til beslutningen, og sier det var avgjørende for ham at ønsket kom fra organisasjonen – ikke ham selv. Kilder skal ha det til at ønskene om dette i partiet var godt avklart med ledelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer