DEBATT

Mat og beredskap:

Vedum har helt rett

Med Senterpartiets politikk vil vi måtte bruke mer enn en milliard mer i året på en form for beredskap vi i dag ikke trenger.

NESTE KRISE: Dersom Vedum får gjennomslag for sin politikk, så er Norge faktisk helt nødt til å omprioritere bevilgninger fra dagens politi og beredskaps-budsjett, til å opprette mat- og medisinlagre for å klare oss ved en ny krise, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB
NESTE KRISE: Dersom Vedum får gjennomslag for sin politikk, så er Norge faktisk helt nødt til å omprioritere bevilgninger fra dagens politi og beredskaps-budsjett, til å opprette mat- og medisinlagre for å klare oss ved en ny krise, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Heidi Nordby Lunde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Heidi Nordby Lunde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum slår alarm om neste mulige krise, og tar til orde for å bruke en milliard kroner til å opprette matlagre fordi han ifølge Dagbladet ikke stoler på markedet i en krisesituasjon.

Det er bra at Vedum tar konsekvensene av egen politikk, for dersom Senterpartiet får gjennomslag for å trekke Norge ut av EØS og satse på frihandelsavtaler på Senterpartiets premisser så kommer vi til å trenge både mat- og medisinlagre over hele landet. Med Senterpartiets politikk vil vi måtte bruke mer enn en milliard mer i året på en form for beredskap vi i dag ikke trenger, men vil komme til å trenge med Senterpartiets politikk.

GÅR HARDT UT: MDG-leder Une Bastholm går hardt ut mot Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum. Vedum slår tilbake. Video: MDG / Dagbladet TV Vis mer

Vedum stoler altså ikke på markedet i en krisesituasjon selv etter halvannet år i en vedvarende krise grunnet pandemien, der vi med få unntak verken har manglet mat eller medisinsk utstyr nettopp fordi EØS-avtalen og velfungerende verdikjeder har levert. Koronakroppen kom ikke av mangel på mat. Det skulle heller ikke forundre meg om noen fortsatt har et lager av dopapir hjemme etter den unødvendige hamstringen mange nordmenn foretok før påske i fjor.

Samtidig som EU bidro til rask nedstenging av grenseoverganger, sørget de samtidig for å opprettholde handelskorridorer slik at både matvarer og industrivarer har krysset grensene som normalt. Han sier at det var tidvis forsyningsutfordringer på enkelte matvarer under pandemien.

Man kan jo, med koronakroppen i mente, undres hvilke matvarer dette var, men tidvis forsyningsutfordringer på enkelte matvarer under en global krise er vel heller et tegn på at dagens integrerte verdikjeder, som Norge gjennom EØS er en del av, faktisk fungerte over all forventning. Det er ikke et kraftfullt signal om å melde oss ut av de verdikjedene som i hovedsak har fungert, og erstatte de med matvarelagre anno 70-tallet, som må kastes og fornyes hvert halvår for å kunne brukes.

Det samme gjelder medisinsk utstyr, som også går ut på dato. Da EU innførte eksportforbud av medisinsk utstyr til land utenfor EU for å sikre egen befolkning først, ble en stor forsendelse av smittevernutstyr til Norge stående fast på grensen i Sverige. Først da Norge minnet om at vi er en del av EUs indre marked gjennom EØS ble utstyret sluppet over grensen, og dette gikk knirkefritt etter det.

Det finnes ingen handelsavtale i verden som sikrer oss på samme måte som å være fullt integrert inn i EUs indre marked slik EØS-avtalen gjør. Senterpartiets politikk ville gjort oss mer avhengige av å kjøpe medisinsk utstyr av land som Kina dersom Norge neste gang står utenfor EUs indre marked, slik Vedum vil.

I januar i år mente Vedum også at Norge skulle vurdere å kjøpe oss fram i vaksinekøen i tillegg til å delta i EUs vaksinesamarbeid. Dette ville vært et brudd med den interne solidariteten rundt vaksinefordelingen i EU, der EU-landet Sverige avga doser til Norge for at vi skulle være med på laget. Dette ville EU aldri akseptert.

Vi kunne da risikert å sitte med 4 millioner AstraZeneca-vaksiner på lager etter at vi stoppet bruken av disse i mars da folk døde av blodpropp. Gjennom deltakelse i EUs vaksineprogram og som EØS-land har vi i stedet både fått tilgang til et bredere spekter av vaksiner, men også medisinsk samarbeid, forskning og godkjenning av både vaksiner og prosedyrer som har reddet liv.

Alenegang og proteksjonisme er og har aldri vært i norsk interesse. Vi som setter norske interesser først, ser at det lønner seg å være med i integrerte verdikjeder som er mer robuste for kriser enn et matlager som går ut på dato og lagring av medisinsk utstyr som forringes over tid.

Men med Vedums og Senterpartiets politikk vil vi med andre ord ikke bare trenger matlagre og medisinske lagre, vi vil trenge utstrakt samarbeid med land som står langt fra oss, i kompliserte handelsavtaler som ikke sikrer oss fullt ut dersom, eller når, neste krise oppstår.

Så Vedum har helt rett. Dersom han får gjennomslag for sin politikk, så er Norge faktisk helt nødt til å omprioritere bevilgninger fra dagens politi og beredskaps-budsjett, til å opprette mat- og medisinlagre for å klare oss ved en ny krise. Det betyr selvsagt svekket beredskap på andre områder for å bygge opp en beredskap vi med dagens politikk ikke trenger.

Vedum har også rett i en ting til. Det finnes et alternativ til EØS-avtalen som er mye bedre for Norge og som styrker norske interesser. Det er å stå fullt og helt innenfor som fullverdig medlem av EU for å påvirke de politiske prosessene som i så stor grad påvirker oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer