DEBATT

Forsvarspolitikk:

Vedum serverer tøv

Dersom Senterpartiet virkelig hadde vært opptatt av Norges evne til overvåkning av våre enorme havområder, ja da burde partiet støttet kjøpet av nye maritime overvåkningsfly.

HVOR HENTER HAN PENGENE FRA: Trygve Slagsvold Vedum unnlater på sedvanlig vis å svare på hvor pengene skal hentes fra, fordi han ikke er i stand til å gi troverdige svar, skriver Hårek Elvenes.
HVOR HENTER HAN PENGENE FRA: Trygve Slagsvold Vedum unnlater på sedvanlig vis å svare på hvor pengene skal hentes fra, fordi han ikke er i stand til å gi troverdige svar, skriver Hårek Elvenes. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 3. august serverer Trygve Slagsvold Vedum tøv i forsvarspolitikken. Dersom Senterpartiet virkelig hadde vært opptatt av Norges evne til overvåkning av våre enorme havområder, ja da burde partiet støttet kjøpet av nye maritime overvåkningsfly. Det gjorde SP ikke, da Stortinget i 2017 vedtok kjøpet av fem nye P8 maritime overvåkningsfly.

GÅR HARDT UT: MDG-leder Une Bastholm går hardt ut mot Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum. Vedum slår tilbake. Video: MDG / Dagbladet TV Vis mer

Det er flyene som gir økt militærkapasitet, ikke flere flyplasser enn nødvendig. Evenes var fra tidligere vedtatt opprettet som fremskutt base med utbygd luftvern, for våre nye F35 jagerfly. En delt løsning mellom Andøya og Evenes vil koste om lag 5 milliarder mer over et 20 års perspektiv. Vedum unnlater på sedvanlig vis å svare på hvor disse pengene skal hentes fra, fordi han ikke er i stand til å gi troverdige svar.

Vedum nevner heller ikke hvorfor 15 helikoptre er flyttet fra Bardufoss til Rygge. Det er tungtveiende grunner til at Bell-helikoptrene på Bardufoss ble overført til Forsvarets spesialstyrker på Rygge. Løsningen med tre helikoptre på Bardufoss og 15 helikoptre på Rygge er operativt begrunnet.

Spesialstyrkene har en nøkkelrolle i krevende kontraterror-operasjoner og alvorlige nasjonale kriser, og er avhengig av tilstrekkelig tilgang på helikoptre. Dette ble tydelig påpekt i Gjørv-kommisjonens rapport. Å unnlate å følge opp dette ville vært politisk ansvarsløst.

Forskjellen på Høyre og Senterpartiet er at Høyre har sørget for å styrke den nasjonale kontraterrorberedskapen, og samtidig har inngått forlik med Frp og Ap for at Hæren får nye helikoptre fra 2024. Det siste hopper Vedum elegant bukk over.

Regjeringen Solberg har systematisk prioritert den militære og sivile beredskapen. Oppgaven har vært formidabel, fordi sikkerhet og beredskap var langt nede på den politiske dagsorden hos den rødgrønne regjeringen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer