KOMMENTARER

Valg 2021:

Vedum spiller høyt

Det rødgrønne samarbeidet har fått så dype sprekker at det er i ferd med å gå i oppløsning. Spillets gambler heter Vedum, skriver John O. Egeland.

Vedum spiller høyt
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Politisk samarbeid er en kompleks og krevende øvelse. Særlig når det gjelder deling av regjeringsmakt. Mye skal klaffe: Enighet om politiske hovedlinjer og strategi, evnen til å skape politisk rom for alle i samarbeidet, raushet, utholdenhet og lederskap. Bunnplanken er likevel tillit og lojalitet. De politiske lederne må stole på hverandre og stå sammen når det blåser og krisene melder seg.

I god tid før dannelsen av den første rødgrønne regjeringen i 2005 ble det ført omfattende, fortrolige samtaler mellom Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (Sp). Det bidro til at fibrene i den politiske veven ble så solide at de holdt i åtte år uten brudd.Foran høstens stortingsvalg er situasjonen på rødgrønn side helt annerledes. Det skyldes primært at det politiske styrkeforholdet er endret: Ap er svakere, Sp markant styrket mens SV er etablert på et høyere nivå på målingene. Senterpartiets ambisjoner har steget i takt med stadig nye toppnoteringer på meningsmålingene.

Skal partileder Trygve Slagsvold Vedum holde på disse velgerne, og etablere Senterpartiet på et nytt og historisk høyere nivå, krever det endringer i politikken. Sp kan ikke lenger være et nisjeparti for utkantene og primærnæringen. Partiet må markere seg og få resultater på langt bredere politikkområder. Ikke minst gjelder det å holde på de velgerne Sp har arvet fra Fremskrittspartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer