DEBATT

Norsk eierskap og nasjonal sikkerhet

Vedum vet at det ikke er riktig

Hvorfor heier Vedum fram utenlandsk eierskap i næringslivet?

- Senest i høst satt Trygve Slagsvold Vedum på pressekonferanse i Oslo og foreslo å øke formueskatten ytterligere. Han ville med andre ord straffe norske lokale eiere enda mer, skriver Sylvi Listhaug. Foto: Berit Roald / NTB
- Senest i høst satt Trygve Slagsvold Vedum på pressekonferanse i Oslo og foreslo å øke formueskatten ytterligere. Han ville med andre ord straffe norske lokale eiere enda mer, skriver Sylvi Listhaug. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trygve Slagsvold Vedum vet at det ikke er riktig når han i Dagbladet skriver at det var meg som landbruksminister som åpnet for at utenlandske eiere kunne kjøpe opp norske jordbrukseiendommer. Denne regelen ble innført i 2004 med velsignelse også fra Senterpartiet. Senterpartiet gjorde ingenting med dette regelverket de 8 åra de satt i regjeringen.

Trygve Slagsvold Vedum er bekymret over at utenlandske eiere får et stadig større innpass i norsk næringsliv. Så hvorfor fører han en politikk som favoriserer kinesiske eiere, framfor lokale bedriftseiere?

I mange mindre samfunn finnes det lokale bedrifter som spiller en stor rolle i lokalmiljøet. Bedriftene og eier bidrar til masse aktivitet i lokalsamfunnet langt utover hva som kan knyttes til driften av virksomheten. Dette gjør de fordi bedriften har lokal tilknytning.

En av de største utfordringene som truer norsk eierskap er formuesskatt. Det er en særnorsk skatt som bare rammer norske eiere. Skatten må eieren betale uansett om bedriften tjener penger, eller går med underskudd. Sitter eierne i et annet land, som for eksempel Kina pålegges de ikke denne skatten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer