KOMMENTARER

En satirisk julefortelling:

Vedums julemirakel

Det hendte i de dager at EU løste alle problemene for Trygve Slagsvold Vedum. Det var nesten så troen sviktet.

FINANSMINISTER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum på sitt kontor i finansdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FINANSMINISTER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum på sitt kontor i finansdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det hadde vært en uvanlig kald desember. Landet gikk i retning av en ny nedstengning på grunn av pandemien som herjet over hele verden. Nei, dette var ikke noen god tid for å sitte med ansvar. Dessuten var alt så vanskelig!

Tida i opposisjon hadde vært annerledes. Så mye koseligere. Trygve Slagsvold Vedum tok en slurk av kaffekoppen som hadde fulgt ham på den lange valgkampen gjennom 2021. Han tenkte tilbake på idémøtene med rådgiverne på Stortinget. Åh, det var tider. Så mange gode minner. Hva var det beste? Kanskje da Høyre lanserte sitt nye slagord – «Vi tror på Norge». Senterpartiet hadde kastet seg rundt og kontret med «Vi tror på HELE Norge». Hah! Utrolig hva man kan få til i politikken når kvikke hoder tenker sammen.

LØNNSTØTTE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum bekrefter at de har satt i gang med arbeidet for en lønnsstøtteordning. Video: NRK Vis mer

Nå satt han dypt begravd i dokumentbunken i Finansdepartementet. Samvittigheten gnagde. Snart var det jul, men han hadde ikke fått bidratt stort til juleforberedelsene hjemme på gården. På denne tida i fjor hadde han plystret på Maskorama-låtene han skulle synge i NRK, og hengt opp julelys ved låven.

Det sank i Vedum. Julelysene fra i fjor fikk ham til å tenke på strømkrisa. For et rot! Han trodde EU og EØS-avtalen ville hindre regjeringen fra å finne en løsning på problemene for norske strømkunder. Han hadde snakket om det på Dagsrevyen, til og med. Og så viste det seg at land etter land i EU hadde betalt ut kontantbeløp til innbyggerne for å hjelpe med strømregningene. Dessuten var det ikke EU eller Acer sin skyld at strømprisen var så høy. Det var gassen, kullet, CO2-prisen. Kablene til utlandet var det dessuten Sp-statsråder som hadde vært med på å legge til rette for, i sin tid.

EU hadde egentlig vist vei, måtte Vedum innrømme i sitt stille sinn. Mange av landene hadde fått på plass kontantutbetalingene for lenge siden. Det var egentlig bare å gjøre noe av det samme.

Det hadde vært en lettelse. Da var i alle fall den saken ute av verden. Det er godt med alt som er gjort - særlig nå før jul.

EU, altså. Hvem skulle trodd? Vedum måtte smile litt for seg sjøl.

KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han hadde ikke mye tid til å la tankene fare. LO og NHO hadde mast i ukevis på å få på plass en lønnsstøtteordning. Dette hersens trepartssamarbeidet, som Ap var så opptatt av, viste seg å være vrient. Alle hadde ulike meninger om hvordan ordningen kunne fungere best mulig. Og var det ikke dessuten noe EU-trøbbel her?

Vedum hadde tatt med kaffekoppen og vært i et uformelt møte med EØS-avtalens tilsynsorgan, ESA, om hvilke muligheter regjeringen hadde innenfor EØS-avtalens rammer.

Så mange detaljer! Vedum husket ikke alle, men satt igjen med et klart inntrykk av at det var noen begrensninger der. Som tenkt, så sagt. Til Dagsrevyen beklaget han at ordningen med lønnsstøtte ikke kunne bli rausere på grunn av EUs konkurranseregelverk.

Det gikk mot helg. Endelig. Kanskje fikk han en fridag, til og med? Julaften var dessuten ikke før fredag – nesten en hel uke til. Vedum ble glad av tanken, han hørte latteren boble innvendig. Den gode latteren, den han gjerne lot boble over så ofte han fikk sjansen. Hvorfor holde igjen på noe folk i hele landet, som vi er så glade i, reagerer så fint på!

Han var i godt humør da NTB plutselig ringte. ESA tilbakeviste påstandene han hadde kommet med i Dagsrevyen, kunne journalisten fortelle. Hva?! Hadde han misforstått så fundamentalt? Var det helt unødvendig å sette taket på lønnsstøtteordningen på 30.000 likevel? Sa ikke folka i Finansdepartementet at...

Vedum satte seg i pickup-en og kjørte hjem. Han fikk tid til å tenke. EU, nå igjen? De fikser problemene våre denne gangen også? Vedum sa det høyt, men var heldigvis aleine i bilen. Det var ingen som hadde hørt ham. Hva ville folk ha sagt?

Vel framme hjemme i Stange klarte han ikke å slippe tanken. Tenk om EU faktisk ikke er så gæli likevel? Han kladdet ned et utkast til en pressemelding om lønnsstøtten og meldingen fra ESA. Han måtte holde igjen entusiasmen, men skrev som sant var: «Dersom det viser seg at handlingsrommet er større enn den informasjonen vi har sittet med og det som har ligget til grunn, så er regjeringen selvfølgelig åpen for å forsterke ordningen».

Det føltes som en befrielse. Det hadde vært ganske enkelt, også. Han hadde bare trengt å snu på det. I stedet for å gi EU skylda for alt som var galt, så kunne han gi dem æren for at saker og ting fungerte. Det var jo tross alt slik det faktisk var! EU hadde reddet jula, til og med. Nå kunne han få fikset opp i lønnsstøtten.

Vedum tok med seg kaffekoppen, ruslet aleine over tunet og hengte opp julelysene ved låven. Han hadde akkurat lang nok lyslenke. Han formet den som en E og en U. Det lyste så vakkert i vinternatta. Vedum gråt en liten skvett, og skålte i kaffe. God jul, da EU. God jul.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer