Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Veien til Agra

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I sommer møttes Pakistans leder general Pervez Musharraf og Indias statsminister Atal Behari Vajpayee ved kjærlighetsmonumentet Taj Mahal i Agra. I to dager forhandlet de to erkefiendene om fred. Det var framskritt å spore til tross for at Musharraf reiste hjem uten noen endelig avtale som kunne sette strek over 54 års bittert fiendskap. Samtalene strandet på spørsmålet om Kashmirs status. Tre ganger siden 1947 har India og Pakistan utkjempet store kriger. To av dem har vært om Kashmir.
  • Konflikten om Kashmir - som nå er delt mellom India og Pakistan - har lenge vært en global kruttønne. Det er to atommakter som står mot hverandre i Kashmir. Nå, etter 11. september, har konflikten fått ytterligere en global dimensjon som bør skremme vannet av lederne i Washington og i Europas hovedsteder. Dersom situasjonen får lov til å utvikle seg videre i den retning vi nå ser, kan det knuse USAs skjøre allianse mot terror og slå beina under kampen mot Osama bin Laden og hans nettverk.
  • General Pervez Musharraf balanserer på en knivsegg. Til tross for protester fra Pakistans sterke islamistiske grupper, ga han sin støtte til USAs krig mot Osama bin Laden og Taliban-regimet i Afghanistan. I Kashmir har den pakistanske hæren mer eller mindre spilt på lag med disse islamistiske gruppene når de har gjennomført geriljaangrep og terroraksjoner i sin hellige krig for å kaste India ut av Kashmir. Det er to av disse gruppene som er pekt ut som ansvarlige for terrorangrepet på det indiske parlamentet 13. desember - den utløsende årsaken til krisen som nå utspiller seg. India har med sine sedvanlige stormannsfakter mobilisert mye av sin våpenmakt og plassert den ut langs grensa til Pakistan - også raketter som kan frakte atomstridshoder.
  • Det finnes bare én vei ut av situasjonen og den går tilbake til Agra. Men for at Musharraf og Vajpayee skal møtes nok en gang ved Taj Mahal, må det atskillig mer internasjonalt engasjement til enn de milde oppfordringer som nå kommer. Hvis ikke, kan Taj Mahal bli stående som det monumentet egentlig er - et gravkammer.
Hele Norges coronakart