DEBATT

Fattigdom i Norge

Veien ut av fattigdom

Dette er en felles utfordring som krever felles innsats. Det krever at vi evner å løfte blikket og ser nærmere på årsakene til fattigdom.

FELLES UTFORDRING: Populistiske utspill om hvem som bryr seg eller ikke bryr seg om fattigdom kler ingen politiske partier. Dette er en felles utfordring som krever felles innsats, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB
FELLES UTFORDRING: Populistiske utspill om hvem som bryr seg eller ikke bryr seg om fattigdom kler ingen politiske partier. Dette er en felles utfordring som krever felles innsats, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fattigdom fjernes ikke med et pennestrøk. Verken av en rød eller blå regjering. Skal vi hjelpe flere ut av fattigdom, må vi først anerkjenne at årsakene til at folk er fattige er mange og at de kan være sammensatte.

Under finanskrisen i 2008 kunne vi se 40 meter lange køer til Fattighuset i Oslo. Da ble landet styrt av Arbeiderpartiet og hovedstaden av Høyre. Under Koronakrisen ser vi nå tilsvarende køer, men rollene er byttet om: Høyre leder regjeringen, mens Oslo styres av Arbeiderpartiet.

Populistiske utspill om hvem som bryr seg eller ikke bryr seg om fattigdom kler ingen politiske partier. Dette er en felles utfordring som krever felles innsats. Det krever at vi evner å løfte blikket og ser nærmere på årsakene til fattigdom. Derfor blir det for enkelt når politikere som kaller køene til fattighuset et politisk svikt, samtidig mener at skatteøkninger løser problemet. Stoltenberg-regjeringen hadde arveavgift, høyere formuesskatt, høyere selskapsskatt og høyere personskatt. Likevel var det kø til Fattighuset og det ble 15 000 flere fattige barn under de rødgrønne.

Problemet i Norge er ikke at staten er fattig, mens næringslivet flyter over av penger. I krisen vi står i nå er det staten som er rik og store deler av næringslivet som sliter. 200 000 mennesker går arbeidsledige, mange som en direkte følge av koronatiltak. Det gjør vondt å høre beretninger om foreldre som må spinke og spare som aldri før fordi de går ledige. Det gjør også vondt at mennesker mister livsverket sitt og må slå seg konkurs. Det viktigste vi gjør for å hindre at flere av disse havner permanent i køen til Fattighuset, er å sørge for at de har en jobb å komme inn i eller tilbake til når Norge åpner opp. I tillegg må vi ta tak i de underliggende årsakene til fattigdom.

Det finnes mange individuelle årsaker bak fattigdom, men det er samtidig mulig å se faktorer som går igjen. Når folk møter en stengt dør inn til arbeidslivet, mister de muligheten til å skape gode liv for seg og sine. Barn av foreldre med lav utdanning har større sannsynlighet for å falle fra i skoleløpet. Helseutfordringer og fravær av arbeid blir for mange veien ut av arbeid. Kort botid i landet og manglende skolegang gjør veien til arbeidslivet unødvendig lang.

I Oslo vokser altfor mange barn opp i lavinntektsfamilier. Innsatsen mot fattigdom starter med å få flere gjennom skoleløpet. Omtrent hvert fjerde barn som starter i første klasse i Oslo, snakker ikke godt nok norsk til å følge undervisningen, til tross for at de fleste har gått i barnehagen i flere år før skolestart. Derfor burde alle stå samlet om å stille krav om at barnehagene skal gi god språkopplæring til alle barn gjennom å kartlegge språkferdigheter og gi nødvendig språkhjelp til barn. Likevel har Arbeiderpartiet reversert språksatsingen i barnehagene, og dermed bidratt til å øke forskjellene, ikke utjevne dem.

Fire av ti barn av innvandrere vokser opp med vedvarende fattigdom. Nesten hele økningen i barnefattigdom fra 2019 til 2020 kommer i innvandrerfamilier med kort botid i Norge og arbeidsdeltakelsen blant førstegenerasjonsinnvandrere altfor lav. Mens bare 26 prosent av pakistanske mødre i Norge hadde tilknytning til arbeidslivet i 1993, var arbeidstilknytningen blant deres døtre 79 prosent i 2016. Blant norskfødte med foreldre fra Afrika, er tilsvarende tall 38 og 66 prosent. Et godt skoleløp er veien inn til arbeid, for både barn av innvandrere og innvandrere selv. Tallene tyder på at det må stilles strengere kvalitetskrav til undervisningstilbudet for voksne elever.

Høyre har som mål at ni av ti skal fullføre videregående utdanning. Det er avgjørende for å forebygge arbeidsledighet og utenforskap. Vi har innført fraværsgrense i videregående skole, og ser nå at fraværet stupte og flere fullfører skoleløpet. Det store skillet mellom fattig og rik går mellom dem som har jobb, og dem som ikke har det. Vi ser en klar sammenheng mellom dem som fullfører videregående og de som får jobb. Derfor må vi fortsette å stille krav, og samtidig stille opp for dem som står i fare for å falle utenfor. Derfor må velferdstjenester målrettes for å inkludere flere, som for eksempel sørge for at barn fra lavinntektsfamilier får delta i barnehage, SFO og på idretts- og fritidstilbud.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

Dette er tiltak som kan forhindre at fattigdom går i arv, og derfor kan vi ikke fordele velferdstjenester etter postnummer slik Arbeiderpartiet gjør i Oslo. Fattigdom handler om inntekt og ikke ens postnummer. Vi skal forebygge at utenforskap oppstår, men fattigdom må også avbøtes. Det siste sikkerhetsnettet for alle som sliter økonomisk er sosialhjelp. Derfor har regjeringen gjort det enklere å både søke om og få sosialhjelp. Nettopp for at ingen skal trenge å stå i en matkø utenfor Fattighuset.

Veien ut av fattigdom går gjennom utdanning og arbeid. Å skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet er vår viktigste jobb framover. Slik unngår vi at helsekrisen vi står i blir en utenforskapskrise på sikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer