DEBATT

Smittevern:

Veien ut av galskapen

Det er på tide å ta i bruk tiltaket som mange politikere og helsetopper drøyer med å diskutere i offentligheten: vaksineplikt.

HJELPER IKKE: Det ser ikke ut til at bønnfallinger, informasjon og statistikk er tilstrekkelig for å få med seg andelen av voksne mennesker som ennå er uvaksinert, skriver kronikkforfatteren. Her blir en helsearbeider vaksinert mot covid-19. Foto: Marit Hommedal / NTB
HJELPER IKKE: Det ser ikke ut til at bønnfallinger, informasjon og statistikk er tilstrekkelig for å få med seg andelen av voksne mennesker som ennå er uvaksinert, skriver kronikkforfatteren. Her blir en helsearbeider vaksinert mot covid-19. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ragne Stauri
Ragne Stauri Vis mer

Det er på tide å ta i bruk tiltaket som mange politikere og helsetopper drøyer med å diskutere i offentligheten: vaksineplikt. Det er forståelig. Ingen ønsker å rokke ved den grunnleggende tilliten til helsemyndighetene. Og det er slett ikke uproblematisk å kreve at mennesker skal ta del i noe de i utgangspunktet ikke ønsker. Men i krevende tider må man også ta krevende beslutninger.

SKAM: Offentlig gapestokk ble avskaffet i Kina i 2010, likevel har lokale myndigheter benyttet seg av metoden i forbindelse med angivelig brudd på coronaregler. Reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Selvsagt skal vi ha rom for alle meninger. Og selvsagt skal frivillighet prøves først. Det har også vært gjort til gagns. Men det ser ikke ut til at bønnfallinger, informasjon og statistikk er tilstrekkelig for å få med seg andelen av voksne mennesker som ennå er uvaksinert.

For det er ingen tvil, vaksinasjon er den beste veien ut av denne galskapen, slik det er og har vært veien ut av meslinger, tuberkulose, kopper og polio. For å nevne noen. I teorien er jeg også imot vaksineplikt. Men teori og praksis er ikke alltid sammenliknbare størrelser. Så hvorfor skal hele samfunnet betale prisen for at et fåtall ikke vil vaksinere seg?

Som medlem av samfunnet må man også ta hensyn til andre som befinner seg i det. Det er grunnprinsippet i samfunnskontrakten. Hvor mange flere mennesker skal dø, bli syke og miste jobbene sine på grunn av noen få menneskers rett til å hevde sin personlige frihet? Den personlige friheten er ikke endeløs.

Vaksinepåbud er overhodet ikke en ny strategi. Tuberkulose ble på midten av 1900-tallet ansett som en alvorlig trussel mot folkehelsen og landets velstand. Selv i liberale Norge ble vaksinasjon mot tuberkulose påbudt ved lov i 1947. I takt med at sykdomsbyrden tuberkulose la på samfunnet sank, gikk normen gradvis over til frivillig vaksinasjon, men påbudet varte formelt helt fram til 1994. Koppevaksine var også påbudt fra 1810 fram til 1976, tre år før WHO erklærte sykdommen for utryddet.

I barnevaksinasjonsprogrammer er påbud et vanlig virkemiddel over store deler av verden den dag i dag. Nesten alle sentraleuropeiske land har vaksineplikt for barnevaksiner, inkludert Tyskland, Frankrike, Italia, Polen, Tsjekkia, Belgia, Latvia, Slovakia, Hellas og mange flere. Det samme har en rekke land i Afrika, Asia og nesten helse Sør-Amerika. USA har også vaksineplikt for skolebarn.

Det er lett å tenke at det var en annen tid før da Norge hadde vaksinepåbud. At slik kan man ikke gjøre det lenger. Men da, som nå, ønsket man frivillighet. I tillegg til påbud var opplysningsarbeid virkemiddel nummer én. Straff var sjelden aktuelt for dem som likevel nektet, med mindre de utgjorde en særlig smitterisiko på grunn av yrke eller andre årsaker.

Tvinge kan man selvsagt ikke gjøre i dag heller. Til syvende og sist kan ingen holde deg fast og sette en sprøyte i armen din. Men man kan sette som krav at man må være vaksinert for å kunne delta i situasjoner der man kan risikere å smitte andre. Vil man avstå fra samfunnskontrakten kan man heller ikke bevege seg fritt rundt i samfunnet.

Vi har påbud om å følge fartsgrenser og bruke sikkerhetsbelte. Dette er både for å hjelpe personer som ikke forstår sitt eget beste og for å minske byrden på resten av samfunnet.

Hvis alle fikk gjøre som de ville på veien, ville langt flere uskyldige vært innblandet i ulykker og mistet livet eller helsen, og ressursene som hadde krevdes av nødetater, sykehus, forsikring, rehabilitering og trygdeutbetalinger ville vært mye større.

Andre land gjør det allerede. Tyskland stenger nå en rekke tilbud for uvaksinerte. Kultur- og fritidsaktiviteter vil bare være åpent for fullvaksinerte eller immuniserte, og uvaksinerte kan bare ha to gjester på besøk hjemme i tillegg til egen husholdning. Soldater og helsearbeidere får påbud om vaksine.

Østerrike innfører generelt påbud fra februar. Hellas innfører påbud fra midten av januar for dem over 60 år. I Italia er det bare vaksinerte eller immuniserte som får gå på kino og restauranter. Portugal har en liknende løsning, der får man heller ikke overnatte på hotell uten vaksine.

Mange land har allerede vaksineplikt for helsepersonell, Storbritannia føyer seg inn i rekken fra april. Obligatoriske reisevaksiner har også eksistert i en årrekke i mange land.

Så hvorfor skal det være annerledes for covid, vår tids desidert største utfordring?

Vi skal være forsiktige med å etablere et samfunnssystem der det ikke er plass til avvikende holdninger. Men når en sykdom blir så omfattende at den river ned samfunnsinstitusjoner, er katastrofal for både enkeltindividers og samfunnets økonomi og utgjør en alvorlig helsetrussel, da bør hensynet til individet vike.

Vi snakker selvsagt ikke om det fåtallet som av ulike grunner ikke kan vaksineres. Vi snakker om dem som kan, men ikke vil.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer