LEDER

Kulturkrisen:

Velbegrunnet raseri

Det er umulig å forstå hvilke kriterier som ligger til grunn for fordelingen av midler i stimuleringsordningen.

IKKE TIL Å LEVE MED: Kulturminister Abid Raja må rydde opp og komme med tydelige kriterier som kulturlivet kan planlegge etter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
IKKE TIL Å LEVE MED: Kulturminister Abid Raja må rydde opp og komme med tydelige kriterier som kulturlivet kan planlegge etter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Hver eneste dag står mellom 50 og 100 000 seter tomme i norske kinoer, teatre, konsertsaler, operaer, kirkekonserter, festivaler og resten av kulturlivet. Slik har det vært i varierende grad i mer enn ett år, på grunn av de strenge smitteverntiltakene. Tre av fem kulturarbeidere jobber i de største byene, og aller flest i Oslo, der tiltakene har vært strengest i hele perioden. Publikumsinntektene er selve inntektsgrunnlaget i bransjen, og ble revet bort fra en dag til en annen.

Kulturminister Abid Raja har hatt som uttrykt mål å holde liv i kulturfeltet likevel, og har gjennom pandemien skaffet penger til stimuleringsordninger for å få til det. Han har oppfordret arrangører til fortsatt å planlegge for arrangementer, og forsikret om at regjeringen også gjennom ordningen for første halvår i år skal sikre at det skal lønne seg å gjennomføre arrangementer, framfor å avlyse.

Derfor reagerer mange kulturaktører med vantro og raseri på fordelingen av midlene som kom mandag. Manager og konsertarrangør Chris Collings skriver i et innlegg i denne avisa at bransjen i høst opplevde at de hadde regjeringens støtte i ryggen, men at mandagens svar på søknader føles som en kniv i den samme ryggen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer