KOMMENTARER

Venstresidens største klimabølle

LO-toppen Jørn Eggum har stor makt, og han bruker den gjerne til å gå til angrep. På sine egne.

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jørn Eggum er en av arbeiderbevegelsens mektigste personer. Lederen av Fellesforbundet, det største forbundet for privat sektor i LO, er en helt sentral premissleverandør for industripolitikken i Norge. Fellesforbundet har «forkjørsrett» i industripolitiske spørsmål i LO, og har dermed stor påvirkning på Ap’s standpunkter i de fleste saker som har med klima, olje- og omstillingspolitikk å gjøre. Eggum er i tillegg medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre.

Eggum har ikke bare mye makt, han benytter den også mer enn gjerne. Fagbevegelsen har tradisjon for en direkte og folkelig stil, og Eggum bruker dette rommet når han går til angrep. På sine egne.

MAKT: Jørn Eggum er leder i Fellesforbundet, og regnes som en av favorittene til å bli ny LO-leder. Foto: Terje Pedersen / NTB
MAKT: Jørn Eggum er leder i Fellesforbundet, og regnes som en av favorittene til å bli ny LO-leder. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I løpet av de siste årene danner det seg et mønster. Mens Ap var i opposisjon gikk det ut over blant andre klima- og miljøminister Espen Barth Eide, som da bygget seg opp som klimapolitiker. Etter et utspill i 2019 hvor Barth Eide åpnet for samarbeid med MDG i regjering, hvor han presiserte at sluttdato for oljen var uaktuelt, smalt det tilbake fra Eggum: «Hvilken posisjon har egentlig han? Han er ingenting. Han er en vanlig stortingsrepresentant fra Oslo. Han må selv svare på hvem han snakker for».

Under regjeringsforhandlingene i fjor høst var oljepolitikk et av de vanskeligste temaene, og et slags kompromiss var nødvendig å lande for å kunne realisere Ap-leder Jonas Gahr Støres drøm om en flertallsregjering med Ap, Sp og SV. Støre fikk ikke hjelp av Eggum. Midt under forhandlingene rykket han ut med et utspill i Dagbladet, om at SV var «vår sosiale samvittighet», at partiet var viktig å ha i regjering, men «oljepolitikk har de ikke greie på».

Hvis ikke det var tydelig nok, la han også til: «Her får ikke SV innkassert noen seier, Ap og Sp vil sørge for at dette gjøres på en god måte.»

Nå nylig slang han seg på kritikken av næringsminister Jan Christian Vestre for koblingen til klimaaktivistene i Extinction Rebellion. Det gjorde han etter at Vestre hadde opplyst at familieselskapet Vestres samarbeidet med klimaaktivistene i Extinction Rebellion var avbrutt i oktober i fjor, og etter at Vestre selv hadde tatt avstand fra aktivistenes aksjoner. Eggum uttalte til Dagbladet at han var veldig overrasket over at firmaet til Vestre hadde sponset aktiviteten til «pøbelgjengen».

Eggum opptrer som om han har et slags frikort. Han undergraver tillit og spolerer helt åpenlyst grønne initiativ i Arbeiderpartiet. Han er ikke aleine om ha disse holdningene i LO. Angrepsformen er bare så påtakelig – de er delvis slag under beltestedet, delvis opportunistiske.

KØER: Det melder om kaos og lange køer på flere flyplasser rundt om i Europa. Video: Twitter Vis mer

Det er ingen tvil om i hvilken retning Eggum forsøker å trekke politikken. Han er alltid påpasselig med å omfavne klimapolitikk i generelle ordelag. Når det kommer til spesifikke veivalg, går det som regel slik det gjorde før LO-kongressen denne uka. Da uttalte Eggum at Norge, hvis konflikten i Ukraina vedvarer, kanskje må «sakke farten på alle kutt i utslipp vi har sagt vi skal ta hjemme innen 2030».

Jørn Eggum er en så varm forsvarer av oljeindustrien i alle sammenhenger, at han nå inviteres av Frp’s Sylvi Listhaug til å ta Fellesforbundet ut av LO. Det er selvsagt bare et uvennlig motivert utspill fra Listhaug, men det setter fingeren på noe påtakelig: I viktige deler av klima og omstillingspolitikken er Eggum og Listhaug ganske like – både når det gjelder innhold og framføring.

LO er en nøkkelaktør i omstillingen av det norske samfunnet. LO kan aktivt oppmuntre økt stimulering i grønne investeringer, eller den kan bli en brems ved å legge for stor vekt på å forsvare oljeindustriens interesser. Det er sterke rivninger internt i LO om dette spørsmålet. Diskusjonen om hvilke investeringer som vil tjene norske arbeidstakere på sikt, er helt sentral. Verkstedindustrien, som Eggum representerer, har både kjempet for oljeskattepakken og for at regjeringen må komme med grønne investeringer som gir industrien oppdrag når ordrene fra oljebransjen begynner å tørke ut.

Nå er det olja som vinner. Bransjen fikk milliarder ekstra i oljeskattepakka, og investeringene eser ut i en økonomi på bristepunktet. Med full trykk på olje og gass blir det vanskelig å få plass til omstillingsprosjekter. Det er dette forsøket på å skifte vekten fra det ene til det andre, og politikerne som profilerer det, som Eggum nokså konsekvent saboterer.

Det spekuleres i om Jørn Eggum ønsker å bli LO-leder. Det vil forme organisasjonen – ganske sikkert i retning av å bremse omstillingen. Det vil kunne lamme utviklingen av venstresidens klimapolitikk, slik at omstillingen av samfunnet overlates til høyresiden. Det vil i så fall kanskje være like greit.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer