LEDER

Taliban er tilbake

Verden er stengt for afghanerne

Afghanistan handler også om vår moralske falitt.

VERDEN STENGTE PÅ MANDAG: Afghanere prøver å rømme fra Kabul. Men verden er stengt allerede på flyplassen. Foto AFP / NTB
VERDEN STENGTE PÅ MANDAG: Afghanere prøver å rømme fra Kabul. Men verden er stengt allerede på flyplassen. Foto AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Afghanistans regjering falt som det korthuset det viste seg å være. Resultatet så man på flyplassen i Kabul mandag, der desperate mennesker sloss for å komme ombord på de flyene som ennå kunne lette. De aller fleste av dem kommer ingen steder. Det gjør heller ikke alle de som nå sitter hjemme og venter på at Taliban skal banke på døra. For mens Talibans diplomater i Doha sier at jenter skal fortsette å få gå på skole, og at de ikke er ute etter hevn, så forteller rapporter fra større byer de tok i forrige uke en annen historie. Taliban er tilbake, selv om de til en viss grad kan være reformerte i forhold til det religiøst begrunnete terror-veldet de innførte i de fem åra de styrte landet fra 1996 til 2001.

KABUL: Det har brutt ut totalt kaos på flyplassen i Kabul, Afghanistan etter at Taliban har tatt over byen. Video: Twitter: @bsarwary Vis mer

Hvis ikke Taliban stenger grensene - de kontrollerer allerede grensene over alt - står vi derfor foran en ny flyktningbølge. Fra før er det ifølge FN 2, 5 millioner flyktninger fra Afghanistan, mens det er mer enn 3 millioner internt fordrevne, et tall som har blitt mye større den siste uka, Kabuls parker skal være fulle av ferske flyktninger.

I denne situasjonen er verden stengt for afghanerne. Noen, som de større minoritetene tadjikerne og uzbekerne, vil klare å ta seg til nabolandene i nord. Andre vil via bestikkelser ta seg til Iran og Pakistan, der de fleste flyktningene fra Afghanistan fra før av holder hus i en miserabel tilværelse på kanten av samfunnet.

Men Europa er stengt. Det illustreres best av at Litauen nå får hjelp til å bygge et nytt gjerde mot Hviterussland etter at diktator Aleksandr Lukasjenko applauderte ei flyrute fra Bagdad, og busset og guidet flere tusen irakere til den litauiske grensa, for å lage mest mulig trøbbel for EU. I EU er det politiske slaget om en mer eller mindre human flyktningpolitikk vunnet. I realiteten har innvandringsmotstanderne vunnet. I EU heter de orbanister, etter den ungarske statsministeren Viktor Orban, som bygde sitt gjerde mot Balkan under flyktningkrisa i 2015. Den gang ble Orban skjelt ut av alle i EU. Nå betaler EU for Litauens gjerde.

I juli feiret noen at det var 70 år siden FN vedtok sin flyktning-konvensjon. Den sikrer i prinsippet mennesker som er forfulgt rett til et anstendig liv. Den retten er langt unna for afghanerne som nå venter på at Taliban skal banke på døra, mens for eksempel kvinnelige journalister desperat prøver å slette flest mulige spor på nettet etter den jobben de har vært så stolte av å gjøre. For det er langt mellom liv og lære her hos oss. Bare for å minne om det på en dag som denne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer