Verdens dyreste påskeegg ble laget til tsarens kone. Verken før eller siden har verden sett gullsmedkunst på samme nivå som de såkalte Fabergé-eggene.
Det begynte med at hun var nedfor og redd. Slutten av 1800-tallet var urolige tider i Russland og tsarfamilien hadde blitt utsatt for flere attentat. Nå ville tsar Alexander III oppmuntre kona si og få henne til å tenke på andre ting.
Tsarinaen var dansk – datter av Kong Christian IX og dronning Louise. Prinsesse Dagmar hadde hatt en fri oppvekst i København med turer til markedene og nytt av det yrende kafélivet. Sommeren hun fylte 17 år kom han som skulle bli den neste russiske tsaren på besøk – og han ble hodestups forelsket. Han skrev til moren om sin feberaktige forelskelse og at «hun var vakrere i virkeligheten enn på alle bildene mine».
De utveksler ustanselig kjærlighetsbrev etter deres møte. I september fridde han – og fikk ja. Men bare noen måneder seinere fikk han plutselig hjernehinnebetennelse og døde tragisk og filmaktig i Dagmars armer. Hans siste ønske var at hans bror skulle få gifte seg med henne. Slik ble det. Og slik gikk det til at tanta til vår Haakon VII ble kona til den siste tsaren – de giftet seg i Vinterpalasset 1866.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger