DEBATT

Omikron:

Verdens øyne er rettet mot Storbritannia

Antall deltatilfeller har fortsatt å stige selv om antall omikrontilfeller øker raskt. For tiden har London altså to parallelle, voksende epidemier: En deltaepidemi og en raskt voksende omikronepidemi.

EKSPLOSIV SMITTE: Epidemiologer over hele verden har nå blikket vendt mot Storbritannia og Danmark. I begge land har omikron fått raskt feste og man regner med at antall omikronsmittede nå dobles hver andre dag. Nye beregninger for London antyder også mulig enda kortere doblingstid enn dette, helt nede i 1,6 dager, skriver innsenderen. Her er den britiske statsministeren Boris Johnson under en pressekonferanse om omikron. Foto: Hollie Adams / AP
EKSPLOSIV SMITTE: Epidemiologer over hele verden har nå blikket vendt mot Storbritannia og Danmark. I begge land har omikron fått raskt feste og man regner med at antall omikronsmittede nå dobles hver andre dag. Nye beregninger for London antyder også mulig enda kortere doblingstid enn dette, helt nede i 1,6 dager, skriver innsenderen. Her er den britiske statsministeren Boris Johnson under en pressekonferanse om omikron. Foto: Hollie Adams / AP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Gunhild Alvik Nyborg
Gunhild Alvik Nyborg Vis mer

Epidemiologer over hele verden har nå blikket vendt mot Storbritannia og Danmark, de to landene som sekvenserer nok til at man kan gjøre relativt gode estimater basert på resultater derfra.

VAKSINE: Avdelingsdirektør i FHI Line Vold med oppfording til de frivillig uvaksinerte. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

I begge land har omikron fått raskt feste, og man regner med at antall omikronsmittede nå dobles hver andre dag , slik også Camilla Stoltenberg sa på pressekonferansen mandag. Nye beregninger for London antyder mulig enda kortere doblingstid enn dette, helt nede i 1,6 dager.

Vi har nå 1500 registrerte omikrontilfeller i Norge. Danmark har 6000. Danmark både tester og sekvenserer mye mer enn Norge, og det er rimelig å anta at reelt antall smittede er omtrent like høyt i Norge. Danmark meldte om omtrent 150 nye omikronsmittede på en dag for tre dager siden. Hvis vi ikke klarer å bremse smitten, vil vi altså få dobling i antall nye smittede hver annen dag fremover.

Dobling av 150 tilfeller betyr at vi kan ha hatt 300 nye tilfeller i går. Så blir det 600 i morgen, 1200 om tre dager, 2400 om fem dager og 4800 om en uke. Deretter begynner det å gå raskere.

To dager etter skal tallet dobles igjen, til 9600, deretter 19 200, 38 400, og etter 15 dager gir dette 76 800 nye smittetilfeller hver eneste dag. Og om man ikke stanser smitten, fortsetter det med videre økning også etter det.

Disse tallene viser hvilken enorm trussel omikron er, og hvor viktig det er å få kontroll på smitten i god tid før vi befinner oss på disse høye nivåene. Norge har innført mer tiltak nå, men det er uvisst i hvor stor grad tiltakene vil bremse smitten. Ettersom viruset er så ekstremt smittsomt, og vi fortsatt tillater smittespredning i mange settinger, og ikke har innført gode tiltak for å forebygge luftsmitte, er det etter mitt syn urealistisk å tro at dagens tiltak i Norge er nok til å bremse dette tilstrekkelig.

Hvis vi venter og ser hvordan utviklingen blir, kan tiltak altså komme for sent til å kunne hindre katastrofale konsekvenser. Som kjent tar det gjerne et par uker fra man blir smittet og til innleggelse.

Hvis vi venter til sykehusene er fulle av omikronpasienter med å stramme til, vil omtrent 100 ganger flere ha rukket å bli smittet i de to ukene som har gått i mellomtiden. Med et virus som sprer seg så raskt, vil sannsynligheten for at de fleste som trenger hjelp, ikke får det, være svært høy, dersom man ikke handler resolutt og tidlig.

Her er vi altså avhengige av å ta konsekvensen av hva modellene sier oss og være i forkant, om vi skal ha håp om å unngå katastrofe. Det er en pedagogisk utfordring, for folk flest har naturlig nok lite forståelse for fenomenet eksponentiell vekst. Men uten slik innsikt vil det være vanskelig å begripe det ubegripelige i hvor stor trussel omikron kan utgjøre. Tallene overfor kan forhåpentlig være til hjelp i så måte.

Omikron har en mutasjon som gjør at viruset binder seg lettere til cellene våre. Man kan derfor bli smittet selv om man eksponeres for færre viruspartikler. I tillegg rapporteres det at omikronpasienter utskiller mer virus. Omikron omgår mye av beskyttelsen fra gjennomgått infeksjon, og vaksinenes effektivitet har gått ned.

Alt dette bidrar trolig til at smittsomheten øker så drastisk. Tall fra Storbritannia viser at risikoen for at husstandsmedlemmer smittes av omikron er tredoblet i forhold til tidligere varianter. Overfor et virus med slike egenskaper vil tiltak mot luftsmitte være essensielt.

God ventilasjon er viktig. Det er vist at flere blir smittet i dårlig ventilerte klasserom. Luftrensere er også vist å effektivt fjerne viruspartikler fra luften. Gode masker av type FFP2/FFP3 vil være svært viktig fremover. Vanlige kirurgiske munnbind er mindre effektive, selv om de er mye bedre enn ingen beskyttelse.

I tillegg ser vi at egenskapene ved viruset gjør det til et «superspreder-virus». Det er viktig å redusere risikoen for slike hendelser. Ingen kan svare på hvor mye som skal til for å få kontroll på smitten. I Sør-Afrika er det sommer. Vi i nord er i fronten, sammen med resten av Europa.

Omikron vil ramme store deler av verden nesten samtidig. Det vil bli en svær utfordring, uansett om varianten skulle vise seg å gi mildere sykdom, eller ikke, og vil trolig også få store konsekvenser for verdensøkonomien. Vi bør planlegge for mulige sammenbrudd i forsyningskjeder.

For å komplisere bildet har antall deltatilfeller også fortsatt å stige i London, selv om antall omikrontilfeller øker så raskt. For tiden har London altså to parallelle, voksende epidemier: en deltaepidemi, og en ny, raskt voksende omikronepidemi.

Om dette fortsetter har vi en helt ny situasjon. Det er for tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg fremover.

Norge har god erfaring med hvor mye man kan vinne på å handle resolutt, tidlig. Fra andre land har vi sett at kostnaden ved å handle for sent ved rask eksponentiell spredning av koronaviruset kan bli enorm. Omikron ser ut å overgå alle tidligere varianter. Jo raskere vi handler, jo mer kan vi unngå av alvorlige konsekvenser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer