DEBATT

Omikron:

Verdens øyne er rettet mot Storbritannia

Antall deltatilfeller har fortsatt å stige selv om antall omikrontilfeller øker raskt. For tiden har London altså to parallelle, voksende epidemier: En deltaepidemi og en raskt voksende omikronepidemi.

EKSPLOSIV SMITTE: Epidemiologer over hele verden har nå blikket vendt mot Storbritannia og Danmark. I begge land har omikron fått raskt feste og man regner med at antall omikronsmittede nå dobles hver andre dag. Nye beregninger for London antyder også mulig enda kortere doblingstid enn dette, helt nede i 1,6 dager, skriver innsenderen. Her er den britiske statsministeren Boris Johnson under en pressekonferanse om omikron. Foto: Hollie Adams / AP
EKSPLOSIV SMITTE: Epidemiologer over hele verden har nå blikket vendt mot Storbritannia og Danmark. I begge land har omikron fått raskt feste og man regner med at antall omikronsmittede nå dobles hver andre dag. Nye beregninger for London antyder også mulig enda kortere doblingstid enn dette, helt nede i 1,6 dager, skriver innsenderen. Her er den britiske statsministeren Boris Johnson under en pressekonferanse om omikron. Foto: Hollie Adams / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Epidemiologer over hele verden har nå blikket vendt mot Storbritannia og Danmark, de to landene som sekvenserer nok til at man kan gjøre relativt gode estimater basert på resultater derfra.

I begge land har omikron fått raskt feste, og man regner med at antall omikronsmittede nå dobles hver andre dag , slik også Camilla Stoltenberg sa på pressekonferansen mandag. Nye beregninger for London antyder mulig enda kortere doblingstid enn dette, helt nede i 1,6 dager.

Vi har nå 1500 registrerte omikrontilfeller i Norge. Danmark har 6000. Danmark både tester og sekvenserer mye mer enn Norge, og det er rimelig å anta at reelt antall smittede er omtrent like høyt i Norge. Danmark meldte om omtrent 150 nye omikronsmittede på en dag for tre dager siden. Hvis vi ikke klarer å bremse smitten, vil vi altså få dobling i antall nye smittede hver annen dag fremover.

Dobling av 150 tilfeller betyr at vi kan ha hatt 300 nye tilfeller i går. Så blir det 600 i morgen, 1200 om tre dager, 2400 om fem dager og 4800 om en uke. Deretter begynner det å gå raskere.

To dager etter skal tallet dobles igjen, til 9600, deretter 19 200, 38 400, og etter 15 dager gir dette 76 800 nye smittetilfeller hver eneste dag. Og om man ikke stanser smitten, fortsetter det med videre økning også etter det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer