DEBATT

Toppidrett og klimakampen

Verdens største flokk

Hvis spillerne og klubbene i toppen tar ansvar, mener vi det er mulig å flytte den globale fotballflokken mot en mer miljøvennlig livsstil. Det vil gjøre en enorm forskjell for planeten vår.

KLIMAKAMP: Det viktigste jeg gjør for miljøet, er å bli best mulig i fotball og fortsette å prestere på banen. Det gir meg en sterk stemme på en stor plattform, skriver Morten Thorsby, nr. 22 på landslaget, her i kamp mot Montenegro 30. mars. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB
KLIMAKAMP: Det viktigste jeg gjør for miljøet, er å bli best mulig i fotball og fortsette å prestere på banen. Det gir meg en sterk stemme på en stor plattform, skriver Morten Thorsby, nr. 22 på landslaget, her i kamp mot Montenegro 30. mars. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Erik Berg etterspør i sin kronikk i Dagbladet idrettens engasjement i klimakrisen. Han får min fulle støtte i at idretten må ta klima mer på alvor. Jeg mener egentlig idretten må tenke større enn klima og engasjere seg i menneskets helhetlige overforbruk av naturen.

Vår livsstil er ikke bærekraftig og truer framtidige generasjoners mulighet til å leve fullverdige liv. Vi har ikke lang tid på oss til å gjenskape menneskets balanse med naturen. Idretten må bidra så vi får det til i tide.

Berg oppfordrer alle organisasjonsnivåene i idretten til å lage handlingsplaner for å bidra til å løse klimautfordringen. Det er veldig viktig at NIF, særforbundene og idrettslagene tar ansvar og gjør det de kan.

Skal vi nå de store massene i idretten må imidlertid toppidrettsutøverne og toppklubbene aktiveres. De er forbildene og det er de som kan nå fram. Breddetreneren, formannen i klubben, generalsekretæren i forbundet eller andre tillitsvalgte gjør en kjempejobb, men i denne saken klarer de ikke skape nok engasjementet. Skal vi bevege den store idrettsfamilien, må vi få med toppidretten.

Det er viktig at Norge og norsk toppidrett tar et ansvar og viser vei. Hva vi gjør i Norge alene blir imidlertid bare symbolpolitikk hvis ikke resten av verden følger etter. Klima- og miljøproblemet må løses globalt.

Klimapsykolog Christian Klöckner ved NTNU sier vi mennesker er sosiale vesen og ønsker å tilhøre flokker. Hvis lederskikkelsene i flokkene begynner å leve miljøvennlig vil resten av flokken ta etter, sier han. Det tror jeg på.

Fotballsupportere er verdens største flokk! Den er to og en halv ganger så stor som Kinas populasjon, utgjør nesten halvparten av verdens befolkning og er 50 prosent større enn verdens største religion.

De reelle lederskikkelsene i den globale fotballflokken er spillerne og klubbene i de forskjellige toppligaene, ikke FIFA, UEFA, investorer, oligarker, sjeiker eller andre. Hvis disse spillerne og klubbene tar ansvar, mener vi det er mulig å flytte den globale fotballflokken mot en mer miljøvennlig livsstil. Det vil gjøre en enorm forskjell for planeten vår.

Se bare hva fotballflokken fikk til da storkapitalen forsøkte å lage en Superliga. De protesterte og alt veltet etter 48 timer. Får vi hele den globale fotballflokken til å bevege seg riktig vei i miljøkampen, må politikere, varehandel, tjenestetilbydere og kapitalen komme etter. De har ikke noe valg. Tyngdekraften vil tvinge dem. Da kommer også endringene raskt.

Jeg har flere ganger spurt meg selv om jeg kan forsvare å spille fotball. Jeg flyr til mange kamper og kjører dieselbuss til andre. På stadionene jeg spiller, serverer de øl og brus av plastbegre, alt søppel går i samme dunken og banen lyses opp med fossil strøm. Til treningene kjører lagkameratene mine store dieselbiler, og de drikker vann av plastflasker.

Hvis jeg ikke presterte på fotballbanen, ville imidlertid ingen hørt på meg. Dagbladet ville ikke vært interessert i hva jeg mente, ei heller noen andre medier. Det viktigste jeg gjør for miljøet, er derfor å bli best mulig i fotball og fortsette å prestere på banen i mange år. Det gir meg en sterk stemme. Å ha et formål med fotballen som er større enn meg selv motiverer også veldig. Alt får mer mening. Jeg håper flere spillere har lyst til å dele denne opplevelsen med meg.

For å hjelpe spillere og klubber til å bli med og bevege fotballfamilien i en miljøvennlig retning, har jeg etablert stiftelsen We Play Green (WPG). Næringslivet vil bli invitert inn for å hjelpe klubbene og spillerne til å bli sterke stemmer internt i fotballflokken. Målet er at WPG, spillerne, klubbene og næringslivet sammen klarer å bevege den globale fotballfamilien dit vi trenger. Får vi til det, er vi med på å redde planeten.

Et prosjekt We Play Green og KPMG sammen har initiert, er WPG Sustainability League. Dette skal bli en bærekraftskonkurranse mellom profesjonelle fotballklubber over hele verden.

Ved å lage en konkurranse, synliggjør vi de klubbene som vil noe, og som gjør noe. Synliggjøringen skaper verdi for klubbene som deltar, både internt og eksternt.

MYSTISK: Forskere ved Monterey Bay i California kan være et steg nærmere en løsning på klimakrisen. Reporter: Christian Wehus. Video: Kameraone Vis mer

Særlig yngre generasjoner er opptatt av bærekraftig utvikling. Det er disse generasjonene sponsorene er ute etter. Ved å delta i ligaen håper vi at klubbene vil tiltrekke seg flere unge og dermed kunne øke sine sponsorinntekter, som har blitt mange klubbers viktigste inntektskilde. Vi forventer derfor at ligaen blir populær også av forretningsmessige grunner. Hvis vi kan bidra til økt lønnsomhet samtidig som vi gjør klubbene mer bærekraftige, er det bra både for fotballen og kloden vår.

WPG og jeg er også involvert i en del mindre prosjekter, deriblant i min nåværende hjemby Genova. Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre mye mer, men vit at det ligger mye klima- og miljøengasjement bak hver eneste takling og hodeduell jeg går inn i, og for hvert gule kort jeg pådrar meg. Fotballkamp og miljøkamp har mye til felles.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer