Trærne som dør ut

Verdens viktigste rapport ble oversett

En tredjedel av trærne er truet - gjør det noe?

TRÆRNE HENGER SAMMEN I TÆRNE: Den siste rapporten som forteller at en tredjedel av treslagene forsvinner er alarmerende - fordi vi nå vet hvordan skogen kommuniserer med hverandre gjennom wood wide web. Foto: Shutterstock
TRÆRNE HENGER SAMMEN I TÆRNE: Den siste rapporten som forteller at en tredjedel av treslagene forsvinner er alarmerende - fordi vi nå vet hvordan skogen kommuniserer med hverandre gjennom wood wide web. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verdens viktigste rapport, kanskje, fikk ikke mye oppmerksom da den kom for ei drøy uke siden. I State of the World’s Trees rapporteres det om en alarmerende utvikling for verdens skoger og trær.

Riktignok publiserte The Guardian en sak. Og rapporten ble omtalt i en lederartikkel noen dager seinere.

Uansett: Det finnes 58,497 treslag på kloden. Nå er 30 % av disse truet - 142 er allerede utryddet ifølge rapporten som er laget av Botanic Gardens Conservation International (BGCI - en organisasjonen med medlemmer i mer enn 100 land.

Det burde være unødvendig å nevne det, men andre organismer som planter, sopp, fugler, pattedyr, virveløse dyr er avhengig av trær. Og trærne sørger for byggematerialer, brensel, karbonlagring, oksygen - og ly: Det blåser sjelden i skogen - tenkt på det? Kort fortalt: Trærne er vår ryggrad.

Avskogingen fortsetter i brutalt tempo. Hvorfor? Nesten halvparten av skogen som hogges kan spores til matproduksjon: Jordbruk står for 29 prosent og beitemark for 14 prosent.

Rapportens hovedfokus er på mangfold og hvilke treslag som nå trues. Hvorfor er det så farlig at det blir færre typer trær? En av flere måter å svare på det, kommer fra Suzanne Simard. Hun skal ha brorparten av æren for å ha overbevist folk og vitenskapsfolk om hvordan trær kommuniserer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer