DEBATT

Verdisynet vårt skaper fattigdom

Hvordan kan det ha seg at vi i et av de rikeste landene i verden har så mye fattigdom? I det siste har vi fått høre den ene hjerteskjærende historien etter den andre.

FATTIGERE: Henning Jon Grini mener vi alle blir fattigere som samfunn om vi fortsetter på samme måte som før. Foto: Jarle Kavli Jørgensen.
FATTIGERE: Henning Jon Grini mener vi alle blir fattigere som samfunn om vi fortsetter på samme måte som før. Foto: Jarle Kavli Jørgensen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Slik jeg ser det er det verdisynet til politikerne som forårsaker dagens politikk, men det igjen er jo basert på folkets verdisyn, siden det er vi som velger politikerne. Ergo kan vi ikke bare skylde på politikerne for politikken som føres hvor matkøene øker og folk fryser i hjemmene sine.

Stiftelsen Gapminder viser at vi sitter på for mye gammel utdatert kunnskap. Jeg mener vi også sitter på et gammelt, utdatert verdisyn.

Dette har også preget fattigdomspolitikken. Kynismen har kommet snikende inn i vårt verdisyn. Denne tankegangen medfører svært ubehagelige konsekvenser for dem som rammes. Den er også kortsiktig og lite gjennomtenkt.

Det som hadde motvirket dette er en større empatisk forståelse for hvorfor vi har havnet i fattigdom. Noen barn er født inn i fattigdom, det gjelder spesielt barn med innvandrerbakgrunn. Noen har blitt født med sykdom eller skade. Noen har opplevd omsorgssvikt, eller opplevd mobbing og utenforskap. I voksen alder kan det være mange grunner til at man blir ufør eller på andre måter havner i fattigdom.

Disse menneskene trenger støtte, ikke ytterligere utstøtelse og avvisning. De trenger mer hjelp, ikke mindre. De har mer enn nok utfordringer i livet sitt om ikke de i tillegg skal få angst og stress av at pengene ikke strekker til for grunnleggende basisbehov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.