DEBATT

Bruken av kunstig innteligens

Vesentlig for likestilling

Kunstig intelligens er et fraværende tema i ombudets saker. Bør vi være bekymret?

BARE TIL HJELP?: Hvor ligger ansvaret for diskriminerende avgjørelser som er fattet av kunstig intelligens? Og hvordan skal vi sikre at de som utvikler teknologien, har kjennskap til diskrimineringslovverket, spør innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
BARE TIL HJELP?: Hvor ligger ansvaret for diskriminerende avgjørelser som er fattet av kunstig intelligens? Og hvordan skal vi sikre at de som utvikler teknologien, har kjennskap til diskrimineringslovverket, spør innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Teknologien og likestillingen er blant våre to største framskritt. Nå må vi klare å kombinere dem.

I 2017 vakte en video fra en Facebook-ansatt i Nigeria både harme og latter på grunn av en såpedispenser som ikke ble aktivert da han holdt hånda under den. Både denne videoen, og flere som likner, er seinere blitt brukt som argument for at kunstig intelligens bokstavelig talt ikke er tilpasset forskjellige hudfarger. Selv om manglende håndvask er spesielt lite gunstig i disse dager, har vi sett langt mer alvorlige eksempler på at teknologien kan være like mangelfull som menneskene som utvikler den. Vi vet at kunstig intelligens vil bli en sentral brikke i framtidas likestillingsarbeid.

Først og fremst har vi teknologien å takke for mange av framskrittene vi har gjort, noe vår stadig mer heldigitale korona-hverdag har vist. Foruten å være en venn i pandemi-nøden, har kunstig intelligens bidratt til å effektivisere enkle hverdagsoppgaver. Den kan slå oss i sjakk på nettet, og den kan luke ut avvik for å avdekke bankkortsvindel mye raskere og bedre enn noe menneske. Det er en perfekt samarbeidspartner, dersom den brukes riktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer