DEBATT

Global vaksinering:

Vestens vaksinefråtsing

Den eneste veien ut av pandemien er å begynne å fordele vaksiner, medisiner og behandling på en rettferdig måte.

FARE: Vi lever i en global verden, hvor ingen av oss er trygge før alle er trygge. Den seineste mutasjonen, som ble oppdaget i det sørlige Afrika, er det nyeste eksempelet på at koronaviruset vil fortsette å mutere og være en fare så lenge det finnes store befolkningsgrupper som ikke har tilgang til vaksiner, skriver kronikkforfatteren. Her fra et vaksinasjonsenter i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Barbara Debout / AFP
FARE: Vi lever i en global verden, hvor ingen av oss er trygge før alle er trygge. Den seineste mutasjonen, som ble oppdaget i det sørlige Afrika, er det nyeste eksempelet på at koronaviruset vil fortsette å mutere og være en fare så lenge det finnes store befolkningsgrupper som ikke har tilgang til vaksiner, skriver kronikkforfatteren. Her fra et vaksinasjonsenter i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Barbara Debout / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Denne uka skulle verdens land møtes til ministermøte Verdens handelsorganisasjon (WTO), i det som kunne vært det viktigste møtet i organisasjonen på flere tiår. Istedenfor ble møtet utsatt i siste liten, på grunn av den nyoppdagete coronavirusmutasjonen omikron.

Ironisk nok viser det avlyste møtet hvordan WTO har feilet i det som skulle være det viktigste temaet på møtet – å sikre en rettferdig fordeling av vaksiner for å bekjempe pandemien. Men selv om møtet er utsatt fortsetter diskusjonen, og Norge står i en nøkkelposisjon.

En ny covid-bølge ruller over Europa og flere europeiske land, inkludert Norge, har varslet at de vil intensivere arbeidet for å gi befolkningene sine en tredje koronavaksinedose i frykt for pandemiens videre utbredelse. Samtidig har en rekke av verdens land ikke engang klart å vaksinere helsearbeidere og risikogrupper.

Dette var bakteppet før WTOs ministermøte som skulle funnet sted denne uka. Som leder for TRIPS-rådet, som er forumet hvor WTOs medlemmer diskuterer temaer som patenter og andre immaterielle rettigheter, spiller Norge en sentral rolle i å forhandle hvordan vaksiner og andre medisiner og behandlingsutstyr skal bli tilgjengelig for hele verdens befolkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer