DEBATT

Global vaksinering:

Vestens vaksinefråtsing

Den eneste veien ut av pandemien er å begynne å fordele vaksiner, medisiner og behandling på en rettferdig måte.

FARE: Vi lever i en global verden, hvor ingen av oss er trygge før alle er trygge. Den seineste mutasjonen, som ble oppdaget i det sørlige Afrika, er det nyeste eksempelet på at koronaviruset vil fortsette å mutere og være en fare så lenge det finnes store befolkningsgrupper som ikke har tilgang til vaksiner, skriver kronikkforfatteren. Her fra et vaksinasjonsenter i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Barbara Debout / AFP
FARE: Vi lever i en global verden, hvor ingen av oss er trygge før alle er trygge. Den seineste mutasjonen, som ble oppdaget i det sørlige Afrika, er det nyeste eksempelet på at koronaviruset vil fortsette å mutere og være en fare så lenge det finnes store befolkningsgrupper som ikke har tilgang til vaksiner, skriver kronikkforfatteren. Her fra et vaksinasjonsenter i Den sentralafrikanske republikk. Foto: Barbara Debout / AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Kathrine Sund-Henriksen
Kathrine Sund-Henriksen Vis mer

Denne uka skulle verdens land møtes til ministermøte Verdens handelsorganisasjon (WTO), i det som kunne vært det viktigste møtet i organisasjonen på flere tiår. Istedenfor ble møtet utsatt i siste liten, på grunn av den nyoppdagete coronavirusmutasjonen omikron.

Ironisk nok viser det avlyste møtet hvordan WTO har feilet i det som skulle være det viktigste temaet på møtet – å sikre en rettferdig fordeling av vaksiner for å bekjempe pandemien. Men selv om møtet er utsatt fortsetter diskusjonen, og Norge står i en nøkkelposisjon.

OMIKRON-MISTANKE: Eyvind Schumacher, ordfører i Ullensaker kommune, sier at coronatestene av de mistenkte omikron-tilfellene sendes til sekvensering. Video: Magnus Paus. Reporter: Stian Drake / Dagbladet TV Vis mer

En ny covid-bølge ruller over Europa og flere europeiske land, inkludert Norge, har varslet at de vil intensivere arbeidet for å gi befolkningene sine en tredje koronavaksinedose i frykt for pandemiens videre utbredelse. Samtidig har en rekke av verdens land ikke engang klart å vaksinere helsearbeidere og risikogrupper.

Dette var bakteppet før WTOs ministermøte som skulle funnet sted denne uka. Som leder for TRIPS-rådet, som er forumet hvor WTOs medlemmer diskuterer temaer som patenter og andre immaterielle rettigheter, spiller Norge en sentral rolle i å forhandle hvordan vaksiner og andre medisiner og behandlingsutstyr skal bli tilgjengelig for hele verdens befolkning.

Den rollen blir ikke mindre viktig nå som forhandlingene skal pågå uten at man samles til et ministermøte.

Over ett år er gått siden India og Sør-Afrika gikk sammen om å kreve midlertidig unntak fra WTOs avtale om immaterielle rettigheter (TRIPS), som skulle sikre at lokale vaksineprodusenter i land i sør også kunne produsere vaksiner og annet medisinsk utstyr, men fortsatt har ikke verdens land kommet til en løsning. I mellomtida har rike land som Norge vaksinert store deler av befolkningen både to og tre ganger, mens de fattigste landene knapt har begynt sine vaksineprogram.

Da pandemien slo inn over verden, kom det raskt på plass initiativ for å sørge for en mer rettferdig vaksinefordeling globalt, som ACT-A og COVAX-samarbeidet. Norge slår seg nå på brystkassa over å ha nådd målet om å dele fem millioner doser gjennom COVAX. Dessverre har disse initiativene i stor grad feilet, mye på grunn av en storstilt hamstring fra rike land for å sikre sin egen befolkning framfor å tenke på det globale fellesskapet.

Konsekvensen er at mens verden nådde målet om at 40 prosent av verdens befolkning skulle være ferdigvaksinert innen slutten av 2021, har fordelingen av disse 40 prosentene avslørt ulikhetskrisen i verden.

Rettferdig tilgang til vaksiner og annet medisinsk utstyr handler ikke bare om å få en slutt på pandemien. Krisene pandemien har utløst har satt verden kraftig tilbake i arbeidet med å nå bærekraftsmålene. For første gang på flere tiår går tallet på fattige i verden opp, og det samme gjør antall mennesker som sulter.

Fokuset på å bekjempe pandemien har gått utover tiltak for å bekjempe andre dødelige sykdommer som polio, tuberkulose og meslinger. Samtidig har pandemien avdekket de store ulikhetene i verden: Mens rike land som Norge er tilbake til en tilnærmet normal hverdag, vil pandemien fortsatt prege dagliglivet i verdens fattigste land i lang tid framover. Og det er de aller fattigste som vil måtte leve lengst med konsekvensene.

Så hva kan vi gjøre for å sikre at ikke enda flere millioner av menneskeliv går tapt på grunn av denne grådigheten? ForUM mener at samstemthet er nøkkelen til suksess. Det er åpenbart at det frivillige og veldedige systemet som det har blitt lagt opp til i vaksinefordelingen ikke er tilstrekkelig.

På kort sikt betyr det at langt flere doser må deles med landene som trenger det mest, og at Norge som leder i TRIPS-rådet må bruke sitt lederskap til å støtte forslaget fra India og Sør-Afrika om midlertidig unntak fra immaterielle rettigheter for så vel vaksiner, legemidler og diagnostiseringsutstyr. Uttalelsene fra helseministeren om at Norge nå kan støtte et patentunntak er positive, men går ikke langt nok. Norge må ikke bare støtte et patentunntak for vaksiner, men også for behandlingsutstyr og medisiner.

På lang sikt må systemet rundt immaterielle rettigheter reformeres. Medisiner og medisinsk teknologi er ikke vanlige handelsvarer; de er først og fremst globale fellesgoder som i mange tilfeller er utviklet helt eller delvis av offentlige forskningsmidler. Det er behov for vesentlige endringer i TRIPS-regelverket, og disse kan ikke begrense seg til vaksinetilgang.

Det må komme på plass permanente løsninger for rettferdig tilgang til testutstyr, behandlingsutstyr, legemidler og annen medisinsk teknologi. Det innebærer også at verdens land legger press på legemiddelindustrien om å bidra til rimeligere prissetting og deling av kunnskap slik at produksjonskapasiteten kan styrkes globalt.

Vi lever i en global verden, hvor ingen av oss er trygge før alle er trygge. Den seineste mutasjonen, som ble oppdaget i det sørlige Afrika, er det nyeste eksempelet på at koronaviruset vil fortsette å mutere og være en fare så lenge det finnes store befolkningsgrupper som ikke har tilgang til vaksiner.

For å sikre rettferdig fordeling av vaksiner, så vel som ressurser, er vi avhengige av forpliktende samarbeid på tvers av land. Dette samarbeidet må også gjelde for selskaper og næringsliv. Profittmaksimering kan ikke lenger være normen for en industri som utvikler og produserer livsnødvendige medisiner og teknologi.

Den eneste veien ut av pandemien er å begynne å fordele vaksiner, medisiner og behandling på en rettferdig måte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer