DEBATT

Stein Erik Hagen:

Vestkantens landsbyidiot

Vi bør ikke le av Stein Erik Hagen. Han er altfor mektig til det.

BLIR DYRT: Det kan bli dyrt å fly alle Rødts velgere til Pyongyang. 145.000 mennesker sier nå de vil stemme Rødt. Dagbladet har regnet på saken og funnet ut at Hagen må ut med 2,5 milliarder kroner dersom han skal få satt alle han ikke er enig med på flyet til nærmeste nordkoreanske dødsleir, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB
BLIR DYRT: Det kan bli dyrt å fly alle Rødts velgere til Pyongyang. 145.000 mennesker sier nå de vil stemme Rødt. Dagbladet har regnet på saken og funnet ut at Hagen må ut med 2,5 milliarder kroner dersom han skal få satt alle han ikke er enig med på flyet til nærmeste nordkoreanske dødsleir, skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Mimir Kristjánsson. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Mimir Kristjánsson. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Så har han gjort det igjen, Stein Erik Hagen. Det er ikke valgkamp før Vestkantens egen landsbyidiot har tråkket i salaten. Bare en måned etter at han kalte «navere» for «late og arbeidssky» tilbyr Hagen seg nå å kjøpe enveisbillett med fly til Nord-Korea for alle Rødts velgere. Bakgrunnen er Rødts forslag om å forby reise med privatfly, et forslag som blir ekstra sårt for Hagen ettersom han pleier å fly fram og tilbake til hytta i Kragerø i sjøfly (strekningen tar 2 timer og 26 minutter med bil, apropos «lat og arbeidssky»).

KAOS: En video viser fortvilte mennesker som forsøker å flykte fra Taliban. Video: Nicola Careem / Twitter Vis mer

Det kan bli dyrt å fly alle Rødts velgere til Pyongyang. 145.000 mennesker sier nå de vil stemme Rødt. Dagbladet har regnet på saken og funnet ut at Hagen må ut med 2,5 milliarder kroner dersom han skal få satt alle han ikke er enig med på flyet til nærmeste nordkoreanske dødsleir. Det verste er at Hagen har råd til det. Under Erna Solbergs regjeringstid har han økt sine verdier fra 8 til 33 milliarder.

Jeg gjentar: Stein Erik Hagen har blitt 25 milliarder kroner rikere de siste åtte årene. Bruker han ti prosent av disse pengene på Nord Korea-billetter til oss som stemmer Rødt, vil han fremdeles være Norges sjuende rikeste mann.

Hva er det egentlig som plager Stein Erik Hagen? Tidligere har han ment seg «forfulgt» av Jens Stoltenberg (som vel knappest var noen Che Guevara). Hagen mente at Stoltenberg «plukker ut en gruppe et enkelt menneske og en gruppe han kaller ‘rike’ og forfølger dem. Den type forfølgelse av enkeltmennesker har vært forsøkt før i historien». Da jeg spurte Hagen i et intervju om han kunne utdype, sammenlignet han milliardærer med innvandrere. Tenk om noen sa like fæle ting om innvandrere som man sier om milliardærer! Da ville man «sikkert blitt buret inne», mente han.

Hagen lider med andre ord av et langt framskredent forfølgelsesvanvidd, noe det virker som han har til felles med mange andre norske milliardærer. I vårt samfunn finnes det vel ingen annen gruppe som syter og klager så mye som de rike. I tillegg til Hagen har denne valgkampen vært preget av laksemilliardær Gustav Witzøes trusler om å flykte landet om ikke formuesskatten på 0.85 prosent blir fjernet.

Stein Erik Hagen snakker aldri om de rike, alltid om de «såkalt rike» eller de «rike». Når Hagen setter ordet «rike» i anførselstegn (noe forøvrig både Civita-sjef Kristin Clemet og Høyres fiskeriminister Odd Ingebrigtsen også har gjort denne sommeren), så er det fordi han «selv ikke mener at jeg er rik». Vi snakker om en mann som er god for 33 milliarder kroner og som bruker privatfly til og fra hytta. Men rik, «det er ikke slik jeg føler meg».

Rikdom og fattigdom er som kjent bare følelser. Sånn sett er det jo latterlig av de fattige at de ikke bare føler seg litt rikere, for da kunne alle problemene deres vært løst over natten. I møte med Hagens fornektelse av egen rikdom er det vanskelig å stille noen annen diagnose her enn småmannsgalskap.

De fleste rister nok bare lattermildt på hodet når Stein Erik Hagen kommer trampende inn i valgkampen med klovnesko og rød nese. På sosiale medier spør mange hvor mye Rødt har betalt Hagen for å drive valgkamp for oss. Men egentlig bør vi ikke le av Stein Erik Hagen. Han er altfor mektig til det.

Det er godt kjent at Stein Erik Hagen gjennom sitt firma Canica er den viktigste bidragsyteren til de borgerlige partienes valgkamp. Bare i år bruker han 7,5 millioner kroner på å sponse Høyre, Frp, Venstre og KrF. Gjennom disse pengene har Hagen vært med å sikre borgerlig flertall i åtte år (og enorme skattekutt til seg selv). Det er heller ingen grunn til å tro at Høyre og de andre er upåvirket av gavene de får.

Selv om pengene ikke kommer med formelle bindinger, er det ingen som biter hånden som mater dem. Det er vel også derfor det er musestille fra Høyre når Hagen skjeller ut Navere som «late og arbeidssky» eller truer med å sette samtlige av Rødts velgere på flyet til verdens verste diktatur.

Hagens innflytelse i norsk politikk stopper ikke der. Hagen er også en av eierne bak høyretenketanken Civita, der dattera Camilla Hagen Sørli også har sittet i styret. Civita har gått i front for den borgerlige skremselskampanjen mot Rødt som vi har sett de siste ukene, blant annet ved å sammenligne oss med Donald Trump og Viktor Orban. At Trump og Orban står på høyresida, er det ikke så nøye med.

Den deprimerende sannheten er at Stein Erik Hagen, en mann som tilsynelatende lider av forfølgelsesvanvidd og småmannsgalskap og som de fleste av oss bare ler av, i realiteten er en av dem som bestemmer aller mest her i landet.

Vanligvis så taleføre politikere som Erna Solberg og Kristin Clemet blir tause når Hagen tramper i klaveret, fordi Hagen betaler regningene deres. I stedet for å le av Hagen bør vi derfor ta grep for å redusere han og andre milliardærers makt i norsk politikk. Et godt sted å starte er en ny regjering som kan skattlegge store formuer, store selskapsoverskudd, høye inntekter og stor arv skikkelig.

Så får Hagen heller sitter der i sjøflyet sitt på vei til Kragerø og grine.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer