

Alt om VM
Over 6500 fremmedarbeidere, i all hovedsak unge menn fra land som Nepal, Bangladesh og India, har dødd mens de jobbet med å bygge stadioner til fotball-VM i Qatar. Det er så mange som 12 personer i uka, hver eneste uke, de siste ti åra. Fotball-VM i 2022 bygges på moderne slaveri, der menneskeliv ikke ser ut til å ha noen verdi. Den britiske avisa The Guardian anslår at tallene sannsynligvis er langt høyere, fordi tallet 6500 bare gjelder Sørøst-Asia.
Det skulle bare mangle at norske fotballklubber nå spør seg om Norge burde boikotte hele fotball-VM i 2022, og all ære til klubbene som tar et tydelig standpunkt mot det brutale slaveriet. Nå når det viser seg at prisen for å bygge moderne VM-arenaer kan måles i tusenvis av menneskeliv, må vi stoppe opp og tenke oss om. Og det bør gjelde flere enn aktørene i Fotball-Norge. Regjeringen ved utviklingsminister Dag-Inge Ulstein har lansert en satsing mot moderne slaveri internasjonalt, så man kunne kanskje forvente at han og Erna kom på banen i denne saken?
La oss se nærmere på Nepal, et av partnerlandene for norsk utviklingspolitikk. I løpet av de siste 25 åra har over fem millioner ungdommer forlatt Nepal på jakt etter jobb i andre land. Det tilsvarer omtrent hele Norges befolkning. Nå avsløres atter en gang de grusomme arbeidsforholdene fremmedarbeiderne møter når de kommer til et sted som Qatar. Over 1600 unge nepalesere har mistet livet under byggingen av VM-stadionene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger