DEBATT

Kriminalomsorgen

Vet du hva som foregår bak murene?

Noe jeg hører ofte er «bare lås meg inn, det går bra», fordi innsatte forstår at jeg ikke har kapasitet til å gjøre noe annet. Hvor bakvendt er ikke det?

JOBBER MEG I HJEL: 398 800 kroner er det jeg som fengselsbetjent tjener i året. Til gjengjeld jobber jeg meg i hjel for å kunne gjøre en forskjell, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
JOBBER MEG I HJEL: 398 800 kroner er det jeg som fengselsbetjent tjener i året. Til gjengjeld jobber jeg meg i hjel for å kunne gjøre en forskjell, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss som velger å jobbe som fengselsbetjent, vet ikke helt hva man går til. For det er ikke lett å vite hva som foregår bak murene med mindre du har stått bak dem selv. Enten som innsatt eller ansatt.

Politikerne tror de vet, media tror de vet og befolkningen vi beskytter tror de vet. Utsagn som «innsatte har det altfor godt», «innsatte i norske fengsler bor på hotell» og «innsatte skulle hatt mye hardere straff» er det jeg hører mest, og det illustrerer uvitenheten rundt fengsel og rehabilitering.

Mange jeg har møtt har gjort forferdelige ting, og jeg har alltid i bakhodet at det finnes ofre og pårørende der ute som har blitt utsatt for grusomme handlinger. Jeg tenker på det hver dag, både bevisst og ubevisst. For disse handlingene har innsatte fått en straff. Spørsmålet vi må stille oss selv er hva vi skal gjøre med den tiden de har fått. Skal de straffes med isolasjon, låst dør, gråe murvegger og redusering av sanseinntrykk? Eller skal de få en meningsfull soning med rehabilitering, lærdom og forståelse for hvorfor de havnet der i første omgang?

Jeg bruker store deler av dagen min på å se løsninger der vi blir begrenset. Begrensninger i bemanning, lite ressurser, dårlig eller defekt utstyr, mangel på meningsfulle tilbud til innsatte i form av jobb eller skole, eller begrensninger på grunn av bygningsmasse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer