DEBATT

Likestilling og kvinnehelse

Vet fortsatt ikke nok

Dersom regjeringen mener alvor med sine løfter om bedre kvinnehelse, må det vises gjennom det arbeidet som nå gjøres i forberedelsene av statsbudsjettet for 2022. Uten likestilte helsetjenester, ingen likestilling!

LANGT IGJEN: Vi er dessverre fortsatt langt fra å tilby likeverdige helsetjenester i Norge, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
LANGT IGJEN: Vi er dessverre fortsatt langt fra å tilby likeverdige helsetjenester i Norge, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Å sikre pasientenes helsetjenester er ett av regjeringens hovedmål. I 2019 lanserte de seks løfter for bedre kvinnehelse som skulle følges opp med en satsing på kvinnehelseforskning. Vi er glade for at regjeringen anerkjenner behovet, men venter fortsatt på at løftene skal følges opp med økonomiske midler som svarer til ambisjonene.

At vi fortsatt ikke vet nok om kvinners helse, fører til store samfunnskostnader som følge av nedsatt arbeidsevne og uførhet. For den enkelte kvinne som rammes, kan dette bety smerter og lidelser som ikke diagnostiseres og behandles. Resultatet er store belastninger på samfunn og individ som må få sin prioritet i det kommende statsbudsjett.

Sanitetskvinnene og Kilden kjønnsforskning har i to rapporter kartlagt kunnskapshull innen kvinnehelse. Sykdommer som endometriose, adenomyose, vulvodyni og lipødem er fortsatt fremmedord som frarøver mange kvinner muligheten til å leve et godt liv. Og dette er ikke smale sykdommer, endometriose og adenomyose rammer opp til 20 prosent av kvinner. Vi krever et løft for kvinnedominerte sykdommer og lidelser som ikke kan skilte med høy status.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer