DEBATT

Vaksinering

Vi bør sikre egen befolkning først

Man må ut av knestående før man bærer andre på ryggen. Norske politikeres fremste oppgave er å sikre egen befolkning, det gjelder også i vaksinearbeidet.

IKKE EGOISME: Vi mener at norske myndigheters fremste oppgave er å sikre egen befolkning, før man hjelper andre. Det er ikke egoisme, det er sunn fornuft, skriver Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
IKKE EGOISME: Vi mener at norske myndigheters fremste oppgave er å sikre egen befolkning, før man hjelper andre. Det er ikke egoisme, det er sunn fornuft, skriver Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jarl Wåge kommer med grove angrep på Frp, og det er ikke første gang Wåge lar sitt hat mot Frp skinne gjennom.

Wåge har helt rett i at Frp vil prioritere egen befolkning. Vi mener at norske myndigheters fremste oppgave er å sikre egen befolkning, før man hjelper andre. Det er ikke egoisme, det er sunn fornuft.

Vi har gitt opp store deler av friheten vår, mange er ensomme, flere har fått psykiske lidelser, og beskjeden fra helsemyndighetene er at vi ikke kan gjenåpne samfunnet før alle over 45 år er vaksinert.

Bent Høie har flere ganger sagt at Norge vil motta tre ganger så mange vaksiner som vi trenger via EU-avtalen om vaksineinnkjøp. Inntil videre har det å kun basere seg på avtalen med EU vist seg å være en stor feiltakelse, og Norge ligger langt bak mange land som har kjøpt inn vaksiner selv.

Om Høies påstander stemmer, er det er en selvfølge at vi deler med fattige land hvis vi ender opp med å ha for mange vaksiner. Frp er enig i at vi må bidra i det globale vaksinearbeidet. Uten en omfattende, global vaksinering får vi ikke kontroll på viruset. Det kan mutere til flere nye versjoner som dagens vaksiner ikke beskytter mot. Omfattende vaksinering i alle land er derfor en viktig del av bekjempelsen av pandemien.

SPØRRETIMEN: Onsdag 24. mars får stortingsrepresentant Bård Hoksrud alle til å le etter denne kommentaren. Vis mer

Norge er blant de største bidragsyterne til GAVI og CEPI som er blant aktørene bak Covax. Norge er den største bidragsyteren av alle land til CEPI i perioden 2017–2020 med 358 millioner USD, foran stormakter som Tyskland (343 millioner) og Storbritannia (334 millioner). Canada bidro med 41 millioner. Norge er også den tredje største bidragsyteren til GAVI med 866 millioner, i perioden 2016–2020.

Canada, som i likhet med Norge bidrar med humanitær hjelp, ble tilbudt totalt 1,9 millioner doser via Covax. De valgte å ta imot alle de vaksinedosene for å vaksinere egne innbyggere. I stedet for å gi vaksinene til andre land, burde vi benyttet oss av muligheten til å få de resterende vaksinedosene fra Covax hvis vi har behov for dem.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Wåge har en selektiv historiefortelling. For selv om han har helt rett i at Frp's programkomité vil kutte 11 mrd. i bistanden, betyr ikke det at vi ikke vil hjelpe i nærområdene. Vi vil bruke mer av de pengene som er igjen til å hjelpe mennesker på flukt, og foreslo derfor å øke bevilgningene til nærområdene med 2 mrd. kroner i fjor. Ingen av de andre partiene stemte for vårt forslag, for de ønsker heller å prioritere å hente flyktninger til Norge.

Vi kan ikke huske å registrere at Wåge kritiserte de andre partiene for det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer