There is no such thing as «away» when we throw things away. In the end, it must go somewhere (Annie Leonard, forfatter av «The story of stuff: How our obsession with stuff is trashing the planet»).
Jordkloden er et lukket system. Det vi hiver blir ikke borte, selv om søppel er ute av syne i borettslagets underjordiske oppsugingsanlegg, eller vi rekker en tur på fyllinga med full henger før jobb, eller vi pliktoppfyllende sorterer i fargeglade poser for optisk sortering. Likevel er det tilrettelagt for at vi kjøper stadig mer, bruker og kaster – selv om det skaper et kjempeproblem for hele kloden. Overbelastningen på klodens ressurser tvinger fram nytenking. Sirkulærøkonomi, eller gjenbruksøkonomi, fremmes som et fornuftig og logisk system som skal berge miljøet.
Dette er ikke nytt. Mennesker har gjennom århundrer handlet rasjonelt, med gjenbruk og sirkulær hverdagspraksis. Inntil for om lag femti år siden, da en økende andel av befolkningen, særlig i den vestlige verden, opplevde et skifte mot overflod. Økende allmenn velstand og sterk vekst i tilgang til stadig billigere varer, ledet oss bort fra fornuftig sirkulærøkonomisk hverdagspraksis til lineærøkonomiens bruk og kast. Vi har som samfunn organisert oss svært ineffektivt. Forenklet sagt: Vi utvinner, bruker og kaster. I det perspektivet blir miljøet taperen. Og til sist oss.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger