KOMMENTARER

Vi er alle influensere

Med makt følger ansvar. Vi må tenke mer på vår neste.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

2020 har vært smittens år. Vi har blitt gjort klar over hvor sammenkoblet vi er, hvor avhengige vi er av hverandre og hvor sårbare vi er i møte med andre. Men det er ikke kun sykdommer som smitter. Forskning på menneskelig atferd de siste tiårene har demonstrert at mye av vår atferd er smittsom og det får store konsekvenser for andres liv og helse. Det er på tide at vi tenker mer på hvordan vi påvirker vår neste.

De fleste er bekymret for å smitte andre med corona. Men vi bør også være bekymret for andre «virus» vi er bærere av. Starter du å røyke, kan noen i venneflokken ta opp vanen, aldri bli kvitt den, og dø som femtiåring av lungekreft. Øker du alkoholkonsumet, kan det godt tenkes at noen som er mer sårbar havner på kjøret. Spiser du usunt eller uetisk, øker du sjansen for at andre gjør som deg.

Atferd smitter fordi vi vil gjøre det samme som vennene våre og de vi ser opp til. Andre ganger smitter atferd fordi vi bruker, bevisst eller ubevisst, våre omgivelser som moralsk kompass.

Tenk på hvordan du går fram for å avgjøre hvor mye det er riktig å bruke på veldedighet. Går du til en lærebok i etikk eller utforsker argumenter for at vi bør i alle fall gi 10 prosent av inntekten vår? Mest sannsynlig ser du deg heller rundt og konkluderer med at siden det ikke er vanlig å gi mer enn noen tusenlapper til veldedighet trenger heller ikke du å gi mer.

Når det stormer rundt Sophie Elise som kliner med en bloggervenninne og legger det ut på Instagram, skyldes det at vi forstår betydningen av atferdssmitte. Å kline med en venninne er det ingen grunn til å ta på vei for, men hvis konsekvensen er at en betydelig andel av Sophie Elises 450 000 følgere slutter å ta smittevern-reglene på alvor, har vi et problem.

Sophie Elise, med sine mange følgere, er imidlertid bare et ekstremt eksempel. Vi er alle rollemodeller og bør opptre deretter. Framfor å tenke, er dette bra for meg, bør vi tenke, hva om andre gjør som meg.

Det økte ansvaret er ikke bare en byrde. Det sies ofte at vi ikke kan løse vår tids største problemer, som klimaproblemet, global fattigdom og lidelsen vi påfører dyr, ved hjelp av individuelle handlinger. Men når vi kutter ut kjøtt og flyreiser, begynner å sykle og øker donasjonene til effektiv bistand, er ikke dette bare individuelle bidrag. Det øker også sjansen for at andre begynner med det samme. Og når de gjør det, så øker sjansen for at enda flere gjør det samme.

Vi bør imidlertid også se til myndighetene for hjelp til å regulere atferdssmitten. Vi regulerer og skattlegger røyking for å beskytte folk mot passiv røyking. Men den største tredjeparts-skaden av vår røykevane, at andre tar opp vanen, brukes ikke til å rettferdiggjøre høye avgifter.

I boka «Under the Influence», som ble gitt ut på Princeton University Press i år, foreslår Robert Frank at vi bør sette en skatt på negativ atferdssmitte som tilsvarer skaden den vil påføre andre. Slik vi kan rettferdiggjøre strengere tiltak i epidemier jo mer smittsom og skadelig viruset er, bør vi sette høyere avgifter jo mer skadelig og smittsom atferden er. Siden det er veldig skadelig å røyke og røyking er smittsomt bør vi sette en høy avgift på røyk. Med en avgift blir det mindre attraktivt å gjøre de tingene som påvirker andre i negativ retning.

For å unngå at dette pålegger folk en for stor byrde, kan vi tilbakeføre inntektene fra avgiftene til alle borgere som en kontantoverføring, slik NASA-forsker James Hanson har foreslått for klimaavgifter. Jo mer negativ smittsom atferd du unngår, jo mer vil du gå i pluss. Jo mer du påvirker andre i negativ retning, jo mer vil du gå i minus. Slik sikres vi friheten til å handle som vi vil, men under forutsetningen at vi betaler for oss.

Vi er alle influensere. Det er på tide at vi tar ansvar for hvordan vi påvirker vår neste.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer