DEBATT

Vi er milevis unna en liberal rusreform

Rusreformen er ikke liberal; den er reinspikka formynderi.

Tegning: Flu Hartberg
Tegning: Flu Hartberg Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Enkelte stemmer i Frp, Arbeiderpartiet og Senterpartiet portretterer den foreslåtte rusreformen som en seier for rusliberalistene. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten.

En liberal rusreform ville respektert borgernes frihet til selv å bestemme hvilket rusmiddel de vil bruke, ikke — som regjeringens reform — gitt politiet mandat til å konfiskere folks rusmidler og pålegge dem et møte med ruskonsulent.

VAKSINERING: Helse- og omsorgsminister Bent Høie forteller hvordan vaksineringen vil foregå. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

En liberal rusreform ville sørget for at seriøse produsenter kunne solgt produktene sine på polet, ikke — som regjeringens — gitt monopol til kriminelle.

En liberal rusreform ville tillatt deg å oppbevare rusmidler for mer enn et par dagers forbruk, ikke — som regjeringens — stemplet deg som kriminell og truet deg med bøter og fengselsstraff om du skulle foretrekke lagring framfor hyppige kjøp.

Hvis du mener dette er liberalt ber jeg deg forestille deg at politiet fikk myndighet til å konfiskere rødvinsflaska di på vei hjem fra polet og sendte deg til behandling, med trussel om gebyr om du ikke møter opp. Dette er ikke liberalisme, det er reinspikka formynderi.

Selvfølgelig er rusreformen et steg i liberal retning, på samme måte som hver ny velferdsordning er et steg i kommunistisk retning.

Det kan heller ikke utelukkes at reformen leder oss ned på skråplanet mot en liberal rusreform. Men det kan like godt være at rusreformen kommer til å bremse liberalismens moment, slik velferdsordningenes inntog reduserte kommunismens appell.

Det skyldes at tilhengerne av en liberal rusreform mister noen av sine mest overbevisende argumenter for reform hvis regjeringens reform blir vedtatt. Den fjerner nemlig noen av de verste overgrepene vi tillater i dag, som å kaste folk som bruker ulovlige rusmidler på glattcelle, ta fra dem jobb eller studieplass, kreve at unge mennesker strippes naken for å ta tvungen «inspisert» urinprøve og sette folk med rusproblemer i «gjeldsfengsel».

De som advarer mot rusreformen støtter i varierende grad disse endringene, men vil ikke gi slipp på muligheten til å straffe unge voksne. De er redd flere vil eksperimentere med rusmidler og ikke minst at de vil motsette seg tvungen rusavvenning om de ikke lenger trues med straff om de ikke gjennomfører.

Logikken er besnærende. Folk gjør ting for å unngå straff, så straff gir oss makt til å få unge til å gjøre som vi vil. Vi gjør det jo for deres eget beste, selv om de ikke forstår det selv.

En liberal rusreform ville utelukket slikt formyndersk nytale på prinsipielt grunnlag. Men selv de som ikke er liberalere bør vokte seg vel for å gi velmenende behandlere denne makten. Straff fungerer nemlig ikke bedre denne gangen enn da læreren disiplinerte urolige elever ved hjelp av fysisk avstraffelse — for deres eget beste selvfølgelig.

Unge som står i fare for å utvikle et rusproblem, og som derfor bør tilbys behandling, kommer ofte fra hjem preget av tillitsbrudd og vold. Å tvinge disse til å urinere under påsyn av fremmede voksne for å slippe straff, er ikke bare svært krenkende. Det kan også stå i veien for effektiv behandling. Det disse ungene trenger er kjærlighet og tillit, ikke trusler om straff.

Det er heller ingen grunn til å frykte at verken unge eller voksne vil bruke mer ulovlige rusmidler som følge av rusreformen. Femti år med forskning har til gode å finne en sammenheng mellom avkriminalisering av rusmidler og forbruk av dem.

Det er ikke så rart. Foruten at en unngår de verste nedverdigelsene i møte med politiet og behandlingsapparatet, ser nemlig avkriminalisering omtrent likt ut fra borgerens perspektiv som kriminalisering.

Du må fortsatt kjøpe rusmidlene av kriminelle og bevare dem i frykt for at politiet skal ta deg. Selv om vi vedtar regjeringens rusreform, er ikke samfunnets signal til å ta feil av: Andre rusmidler enn alkohol, røyk og snus er forbudt og politiet vil håndheve dette forbudet.

Vi er milevis unna en liberal rusreform. Liberalere, så vel som formyndere, bør likevel kunne enes om regjeringens foreslåtte rusreform.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer