DEBATT

Boligmarkedet

Vi fortjener å eie et hjem

Synes vi virkelig at det er greit at 1 million nordmenn mest sannsynlig aldri vil eie en egen bolig?

BOLIGMARKEDET: Det overhengende problemet med den norske boligpolitikken, er at den i praksis ikke finnes, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BOLIGMARKEDET: Det overhengende problemet med den norske boligpolitikken, er at den i praksis ikke finnes, skriver innleggsforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Norge er vi ca. 5,3 millioner innbyggere. Vi bor i et rikt land, i et trygt velferdssamfunn og er generelt veldig stolt over landet vi lever i. 1 million av oss kommer mest sannsynlig aldri til å eie vår egen bolig. Det vi vil i all hovedsak bestå av oss unge. Vi som ikke har superrike foreldre og vi som ikke får toppjobber i samfunnet.

Synes vi virkelig at det er greit?

Det overhengende problemet med den norske boligpolitikken, er at den i praksis ikke finnes. Det er et overordnet mål om at flest mulig skal eie et hjem. Derfor har man gitt massive skattefordeler til boligeiere. Blant annet rentefradrag på sekundærboliger. Denne vridningen av skattepolitikken i Norge har gjort at boligene ikke lengre er blitt til hjemmene våre, de er blitt til spekulasjonsobjekter.

Det er denne vridningen som gjør det mulig for private aktører å kjøpe opp de ledige boligene i markedet, omgjøre dem utleiemaskiner rettet mot unge og øke det generelle pristrykket på boligmarkedet.

Om man er enslig og tjener ca. 540 000 i året så har man i dag kun anledning til å velge mellom hele 2,7 prosent av boligene i Oslo. Om dette er det frie marked, så er det kun fritt for noen særdeles privilegerte mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer