Regjeringen ønsker at elever skal ha større frihet og mulighet til å velge hvilken videregående skole de skal starte på, enn det mange opplever å ha i dag. Vi flytter makt fra fylkeskommunen ned til den enkelte elev.
Det betyr at fylkeskommunene enten må ha fritt skolevalg i hele fylket eller at de fastsetter inntaksområder. Det er mange hensyn som skal ivaretas, men målet vårt er at flere elever skal få en større valgfrihet enn i dag.
Dette engasjerer. Blant annet i Dagbladet som har skrevet to ledere om dette. I den siste blir jeg anklaget for å være ubetenksom – og det skal jeg gi dem helt rett i.
Jeg formulerte meg unyansert om at «elevene må ta et aktivt valg på hva de vil i livet, og hvor mye de er villige til å jobbe for det».
Det er helt klart at det er mange som sliter med motivasjonen både på ungdomsskolen og i videregående skole, og det er ikke tvil om at videregående opplæring ikke er godt nok tilpasset alle. I tillegg er det, som Dagbladet presiserer, slik at foreldrenes utdanning har mye å si. Det må vi utjevne. Regjeringens mål er at så mange som mulig skal fullføre videregående opplæring og vi er i gang med et stort arbeid for å se på hele systemet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger