DEBATT

Utdanning og skolevalg

Vi gir ungdommen tillit til å velge selv

Med å innføre friere skolevalg ønsker vi å ta hensyn til at det å søke på videregående skole er et viktig livsvalg for en tenåring. Kanskje ønsker eleven et nytt miljø, eller har lyst til å starte litt på nytt et sted.

STORT ARBEID: Regjeringens mål er at så mange som mulig skal fullføre videregående opplæring og vi er i gang med et stort arbeid for å se på hele systemet, skriver kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
STORT ARBEID: Regjeringens mål er at så mange som mulig skal fullføre videregående opplæring og vi er i gang med et stort arbeid for å se på hele systemet, skriver kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen ønsker at elever skal ha større frihet og mulighet til å velge hvilken videregående skole de skal starte på, enn det mange opplever å ha i dag. Vi flytter makt fra fylkeskommunen ned til den enkelte elev.

Det betyr at fylkeskommunene enten må ha fritt skolevalg i hele fylket eller at de fastsetter inntaksområder. Det er mange hensyn som skal ivaretas, men målet vårt er at flere elever skal få en større valgfrihet enn i dag.

Dette engasjerer. Blant annet i Dagbladet som har skrevet to ledere om dette. I den siste blir jeg anklaget for å være ubetenksom – og det skal jeg gi dem helt rett i.

Jeg formulerte meg unyansert om at «elevene må ta et aktivt valg på hva de vil i livet, og hvor mye de er villige til å jobbe for det».

Det er helt klart at det er mange som sliter med motivasjonen både på ungdomsskolen og i videregående skole, og det er ikke tvil om at videregående opplæring ikke er godt nok tilpasset alle. I tillegg er det, som Dagbladet presiserer, slik at foreldrenes utdanning har mye å si. Det må vi utjevne. Regjeringens mål er at så mange som mulig skal fullføre videregående opplæring og vi er i gang med et stort arbeid for å se på hele systemet.

Med å innføre friere skolevalg ønsker vi å ta hensyn til at det å søke på videregående skole er et viktig livsvalg for en tenåring. Kanskje ønsker eleven et nytt miljø, eller har lyst til å starte litt på nytt et sted. Det kan handle om fagtilbud og interesser. I bunn ligger det uansett at alle elever, uansett hvor i landet de bor og hvilken bakgrunn foreldrene har, skal få den gode utdanningen de trenger for å lykkes i livet.

RØRT LEDER: Guri Melby trakk frem barna sine da hun takket for tilliten på Venstres landsmøte 26. september. Video: NTB Vis mer

Jeg skal være ærlig på at det er fordeler og ulemper med alle inntaksmodeller, og jeg klar over at norske fylkeskommuner er ulike. Med friere skolevalg får elever ta en større del av valget selv. Det er en viktig debatt der vi må respektere kompleksiteten i saken. Det skal jeg passe på at jeg gjør.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer