DEBATT

Boligmarkedet:

Vi har et boligproblem

Stadig flere leier bolig i selveierdemokratiet Norge. Det gir behov for endringer i boligpolitikken.

PÅ TIDE Å LIKEBEHANDLE: I snitt betaler leietakere mer i leie enn boligeiere betaler i renter og avdrag. Likevel øker andelen som leier bolig. Det taler for at det er på tide skattemessig å likebehandle leie med eie, skriver innsenderen. Foto: Krister Sørbø / NTB
PÅ TIDE Å LIKEBEHANDLE: I snitt betaler leietakere mer i leie enn boligeiere betaler i renter og avdrag. Likevel øker andelen som leier bolig. Det taler for at det er på tide skattemessig å likebehandle leie med eie, skriver innsenderen. Foto: Krister Sørbø / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tusenvis av studenter har nylig flyttet inn i utleieboliger, men leiemarkedet er ikke bare for de uten fast inntekt.

Ifølge tall fra SSB har antallet som leier bolig, økt med 90.000 de siste seks årene. I fjor leide 18 prosent av befolkningen boligen de bodde i. Kun én av fem var studenter. Eierlinjen i boligmarkedet, som det lenge har vært bred politisk oppslutning om i Norge, kan dermed se ut til å være under press.

Men er egentlig dette bekymringsverdig?

Ikke nødvendigvis. Det kan være flere fordeler ved å leie fremfor å eie, og for mange er leie et bedre alternativ i den livssituasjonen de er i. Å leie bolig er både mer fleksibelt og mindre forpliktende, og det forutsetter heller ikke at man påtår seg en stor gjeldsbyrde, slik som et boligkjøp ofte vil innebære.

De som ønsker det, bør ha mulighet til en dag å kjøpe bolig, men selveierdrømmen deles ikke av alle. Derfor bør det heller ikke være et mål at absolutt alle med fast inntekt skal eie egen bolig.

Ettersom flere nå velger, frivillig eller ufrivillig, å leie bolig, er det nødvendig å revurdere den politikken som har hatt som mål å hegne om eierlinjen i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.