DEBATT

Oppdrettsnæringen

Vi har snakket om fisken lenge

Vi i Norsk Sjømat hilser debatten om dyrevelferd velkommen, hver gang, fordi dette fokuset aldri skal tas av agendaen. La det ikke herske noen tvil, fisken og dens helse og velferd har vår fulle oppmerksomhet.

JOBBER VIDERE: Dødeligheten for gris fram til slakt ligger på 14–16 prosent, og for lam ligger tapet på over 18 prosent per sesong. Mange i oppdrettsnæringen ligger faktisk på under fem prosent dødelighet fram til slakt. Det betyr ikke at vi legger oss på latsiden. Tvert imot, skriver Karoline Skaar Amthor som her tar prøver av oppedrettsfisk. Foto: Norsk Sjømat
JOBBER VIDERE: Dødeligheten for gris fram til slakt ligger på 14–16 prosent, og for lam ligger tapet på over 18 prosent per sesong. Mange i oppdrettsnæringen ligger faktisk på under fem prosent dødelighet fram til slakt. Det betyr ikke at vi legger oss på latsiden. Tvert imot, skriver Karoline Skaar Amthor som her tar prøver av oppedrettsfisk. Foto: Norsk Sjømat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, skriver i sin kronikk i Dagbladet den 09.09.20 at «vi må snakke om fisk, ikke biomasse», at død fisk ikke er svinn og at regjeringen, forvaltningen, bransjen og mediene må tenke nytt om språkbruk dersom vi skal få bedre fiskevelferd.

Ja, ordbruk bidrar til å skape holdninger, og jeg stiller meg helt og fullt bak at dødeligheten og lidelsen vi tidvis ser i oppdrett, ikke er akseptabel.

Hensikten med denne kronikken er ikke å si seg uenig i noe av det som i det siste har blitt påpekt i media rundt behov for å løse helse- og velferdsutfordringer, kritikk av ordbruk eller at «noe må gjøres». Hensikten er derimot å vise en litt annen side av virkeligheten. For oss som jobber med fisken og tett på menneskene som røkter og steller den ute langs kysten hver eneste dag, vet at dødelighet og lidelse ikke er noe som tas lett på.

Det er få som tenker biomasse når de står og teller dødfisk manuelt. Vi vet at slike situasjoner kan ha elementer av uflaks og være et resultat av naturgitte forhold som rask og uventet algeoppblomstring, oksygendropp som følge av temperatursvingninger i vannsøylen eller krevende værforhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer