Yrkesfag

Vi heier på fagarbeideren

Siden 2013 har regjeringen satset systematisk på yrkesfagene.

LIKE VIKTIG: Det er minst like viktig med fagutdanning som universitetsutdanning for Norges framtid, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LIKE VIKTIG: Det er minst like viktig med fagutdanning som universitetsutdanning for Norges framtid, skriver Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det har vi gjort gjennom høyere lærlingtilskudd, satsing på fagskolene, utstyrsstipend til elevene, et nytt og yrkesrettet valgfag i ungdomsskolen, styrking av lærerne og et tett samarbeid med nærings- og arbeidsliv. Det tror jeg Julie Brodtkorb fra MEF vet. Samtidig har hun rett i mye, og en ting jeg vet er viktig for anleggsbransjen er at den ikke er det samme som byggebransjen, selv om de mange statistikkene er slått sammen.

Jeg vet det også, blant annet fordi jeg har møtt MEF og flere av deres medlemmer. Jeg skal være klarere på det framover. Når det er sagt, er det et stykke derfra til å hevde at en bisetning i Stortingets spørretime skal skremme unge vekk fra en hel bransje. For å si det slik, så er ikke spørretimen akkurat Maskorama. Det er nok langt flere som leser Dagbladet enn som ser spørretimen.

Når det er ryddet av veien, la meg i stedet si noe om alt vi er enige om – og som regjeringen har jobbet systematisk med siden 2013. Det er ingen tvil om at Norge trenger flere fagarbeidere. Desto mer gledelig er det å se at det i 2020 for første gang på mange år var flere søkere til yrkesfag enn til studiespesialisering. Det tyder på at trenden er i ferd med å snu.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer