DEBATT

Byggenæringen:

Vi kan bygge klimavennlig

Byggenæringen har viljen, teknologien og finansieringen til å bygge klimavennlig. Hvorfor ber da ikke flere oss om å gjøre det?

HAR KOMMET LANGT: Det største hinderet for bærekraftige prosjekter er at brukerne, lederne og de som tar beslutningene, ikke har erkjent hvor langt vi er kommet; Nå er det enkelt å velge klimavennlig, skriver innsenderne. Foto: Paul Kleiven / NTB
HAR KOMMET LANGT: Det største hinderet for bærekraftige prosjekter er at brukerne, lederne og de som tar beslutningene, ikke har erkjent hvor langt vi er kommet; Nå er det enkelt å velge klimavennlig, skriver innsenderne. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Klimakunnskapen i byggenæringen har økt enormt de seneste årene. Det er ikke noe særlig vanskeligere eller dyrere å bygge et nullutslippsbygg i dag, enn et bygg som ikke er det.

For fem år siden måtte store byggherrer gå foran, legge ekstra penger i potten og stille klimakrav for å drive fram endring. Nå krever stadig flere fond, forsikringsselskaper og andre finansaktører at det skal bygges bærekraftig.

For fem år siden var det nødvendig med støtte til klimavennlig innovasjon i byggenæringen. I dag har vi teknologien og metodene som skal til.

Men dette er ikke mange nok klar over. Det største hinderet for bærekraftige prosjekter er at brukerne av byggene, lederne av virksomhetene og de som tar beslutningene ikke har erkjent hvor langt vi er kommet; nå er det enkelt å velge klimavennlig!

På Arendalsuka samlet byggenæringen seg i en stor fellessatsing der denne bevisstgjøringen var en av våre viktigste oppgaver: Vi trenger ikke vente. Viljen til å finansiere og teknologien som kan skape grønne bygg er på plass.

Byggesektoren står for ca. 40 prosent av globalt energiforbruk og ca. 30 prosent av globale klimagassutslipp. Som medlem av klimainitiativet Skift har Statsbygg det seneste halvåret ledet et bransjesamarbeid for å finne de beste tiltakene for en grønnere bygge-, eiendoms-, og anleggsnæring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer