DEBATT

Pride-angrepet

Vi må beskytte skeive bedre

Når tårene tørker må vi politikere gjøre konkrete endringer for at samfunnet vårt blir mer inkluderende. Neste kamparena for skeives rettigheter blir Stortinget.

NY LOVGIVNING: MDG vil fronte lovforslag i Stortinget for å beskytte skeives rettigheter i lys av terroren 25. juni, skriver innleggsforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NY LOVGIVNING: MDG vil fronte lovforslag i Stortinget for å beskytte skeives rettigheter i lys av terroren 25. juni, skriver innleggsforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Ingrid Liland, nestleder i MDG
Ingrid Liland, nestleder i MDG Vis mer

Det holder ikke å bare delta i Pride-markeringen, veive med flagget eller male ansiktet i rosa, blått, gult og glitter. Arbeidet mot hatet må trappes opp, og vi må svare med kjærlighet og inkludering - men også med tøffe spørsmål, en reell debatt, og ikke minst handling.

- UNNSKYLD: For å markere at det 21. april er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge, inviterte statsminister Jonas Gahr Støre veteraner fra homobevegelsen, FRI og flere andre representanter fra de skeive miljøene til et møte for å beklage. Video: Regjeringen.no Vis mer

Når politikere som Knut Arild Hareide (KrF), Sylvi Listhaug (Frp) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har omtalt skytetragedien i Oslo 25. juni, etterlyser jeg en større forståelse for mangfoldet av mennesker som er berørte.

Skytetragedien var et angrep på alle skeive, og flere kjenner på en ny redsel for ekstreme og onde holdninger som rettes mot dem som identifiserer seg med mangfoldet under LHBTI-paraplyen. Homofile trekkes konsekvent fram i ordskiftet, men flere skeive minoriteter utelates fra skildringen.

Alle disse trenger at politikere anerkjenner dem og deres behov for trygghet og solidaritet. Det er ikke bare retten til å elske hvem man vil som er angrepet, det er også retten til å være den man er.

Men det er et godt tegn at flere politikere tilslutter seg regnbuen, og da velger jeg å håpe at Listhaug, Hareide, regjeringen og Stortinget vil være med å løfte de neste, viktige rettighetskampene for et mer inkluderende samfunn. En av fire transpersoner opplever fortsatt trusler om vold. Det kan vi som samfunn rett og slett ikke slå oss til ro med. Vi må øke politiets ressurser til å etterforske hatkriminalitet, og støtte organisasjoner som FRI i deres viktige arbeid mot hatprat og diskriminering av transpersoner.

En stor belastning for mange er dessuten at behandling for kjønnsinkongruens kan være uforutsigbart og variere etter hvor i landet du bor. Mangel på klare nasjonale retningslinjer for et fullverdig behandlingstilbud, inkludert hormonbehandling og kirurgiske inngrep, skaper en fortvilende situasjon for mange. Mennesker i sårbare situasjoner må møte et forutsigbart, trygt og forståelsesfullt helsevesen uansett hvor man bor.

Vi må være ferdige med å overse ikke-binære mennesker i kampen for likestilling. Det er på høy tid at Norge, i likhet med andre land, anerkjenner de som ikke føler seg som mann eller kvinne, og som over lang tid har blitt belagt med skam og utenforskap. Mangel på juridisk anerkjennelse kan i verste tilfelle bidra til å senke terskelen for trakassering og hets, men har også vanskelige praktiske effekter i passkontroll: I dag må ikke-binære vise hvilket kjønn de ble tildelt ved fødsel, noe som er en vond opplevelse for mange.

Undervisning i positiv seksualitet, grensesetting og normkritikk i barnehage og skole er helt grunnleggende for å støtte opp om mangfold, toleranse og trygghet.

Debatten om Pride i skolen gikk varmt i juni, nå må den følges opp med tiltak. La elevene være med i samtaler om skeive problemstillinger og lære om hvorfor den historiske rettighetskampen fortsatt er så viktig. Det er i barndommen mange grunnleggende holdninger skapes, og skolen må være en arena som fremmer inklusjon og aksept overfor andre. Bruker man ikke den muligheten, risikerer man at mangel på kunnskap kan føre til fremmedgjøring av andre i framtida.

Spesielt viktig er det å støtte og inkludere skeive muslimer. Mange skeive muslimer slet allerede med å finne sin plass før terroren. Dette var også et angrep på dem. Det er så utrolig viktig at ikke muslimhat og rasisme blir responsen fra oss som samfunn. Vi må heller støtte de som jobber for å endre holdninger fra roten, slik Salam gjør i muslimske miljøer. Jeg håper FrP og andre partier ønsker å støtte oss i å bevilge mer penger til slike organisasjoner som bygger bruer, i åra framover.

Fordomsfulle holdninger til skeive er ikke begrenset til islam, men finnes i kristne og andre miljøer ellers i landet vårt. Kampen for et forbud mot konverteringsterapi er et eksempel på praksiser som foregår i flere religioner, en kamp som forhåpentlig er vunnet nå i Norge, men som fortsatt foregår i mange andre land.

Det er mye vi ikke vet om motivet til mannen som drepte og skadet uskyldige mennesker i Oslo. Men frykten for vold, og behovet for fortsatt rettighetskamp er ikke ny for skeive, verken her hjemme eller i utlandet. Altfor mange har blitt utsatt for vold eller trusler og trakassering på grunn av den de er eller hvem de liker. Derfor må den politiske jobben fortsette, helt uavhengig av hva politiet finner ut om terrorangrepet 25. juni.

Tårer i sola glinser i regnbuens farger. Men når tårene tørker må vi gjøre konkrete politiske endringer. Den politiske kampen, for hele regnbuens mangfold, er enda viktigere enn før. Det holder ikke å snakke om kjærlighet og veive flagget høyt i en parade hvert år, om vi ikke også husker å ta kampen, hver eneste dag, hele året. Vi håper at flere nå blir med i den kampen på Stortinget i åra som kommer.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer