DEBATT

Rusreformen

Vi må hjelpe, ikke skyve vekk

Dersom vi skal fortsatte å straffe unge og rekreasjonsbrukere, vil færre be om hjelp.

RUSPOLITIKK: I spørsmålet om hvilken ruspolitikk vi bør føre, velger vi en rusreform tuftet på omsorg, verdighet og nestekjærlighet, skriver innsenderne. Illustrasjonsfoto: Britta Pedersen / DPA / NTB
RUSPOLITIKK: I spørsmålet om hvilken ruspolitikk vi bør føre, velger vi en rusreform tuftet på omsorg, verdighet og nestekjærlighet, skriver innsenderne. Illustrasjonsfoto: Britta Pedersen / DPA / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Jeg er bekymret for ungdommen», skrev politidirektøren i NRK Ytring i desember 2019. Vi er også bekymret for ungdommen. Derfor støtter vi Venstre og regjeringens rusreform.

Alle de politiske partiene er enige om at vi bør slutte å straffe tungt rusavhengige. Uenigheten går på om rusreformen skal gjelde alle, eller bare noen få.

Senterpartiet er blant dem som mener at vi likevel bør fortsette å straffe ungdom og «rekreasjonsbrukere». Dette mener de til tross for at kunnskapsgrunnlaget viser at straff ikke virker, verken som forebyggende eller rehabiliterende tiltak. Dette mener de selv om det bryter med prinsippet om likhet for loven.

Det vil være vanskelig å skille mellom de ulike gruppene. De fleste med tung rusavhengighet begynner å misbruke rusmidler i relativt ung alder. Mange såkalte rekreasjonsbrukere vil allerede være på vei inn i avhengigheten. Vi kan hjelpe flere om vi kommer inn tidlig, før avhengigheten er etablert.

Dersom vi skal fortsette å straffe unge og rekreasjonsbrukere, vil færre be om hjelp. Frykten for konsekvensene for rulleblad, jobb og familie gjør at mange vegrer seg for å ta kontakt med helsevesenet hvis de sliter med rus. Hva om politiet kommer sammen med ambulansen, eller sykehuset skriver epikrise og anmeldelse samtidig? Selv om det ikke er tilfellet, kan frykten for straff stenge veien for hjelp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer